Komunální a senátní volby 2010 – opět s Martinem Veselovským!

Výsledky komunálních voleb už známe. V pátek 22. a sobotu 23. října budeme ve druhém kole volit zástupce do Senátu. Až do čtvrtka 21. října uslyšíte na Radiožurnálu duely několika kandidátů. V sobotu od 14 hodin budou odborníci a komentátoři ve volebním studiu hodnotit výsledky našeho hlasování. Poslouchejte a budete vědět víc!

Před druhým kolem voleb do Senátu PČR pro vás Radiožurnál odvysílá duely některých kandidátů. Uslyšíte je v Ozvěnách dne po 18. hodině a ve večerním vysílání od 21.30 hodin.

Duely kandidátů 2. kola senátních voleb na Radiožurnálu

pondělí 18. října
Ozvěny dne v 18.30: Tábor - Jan Mládek za ČSSD a Pavel Eybert za ODS
Duel ve 21.30: Praha 6 - Bedřich Moldan za TOP09 a Petr Bratský za ODS

úterý 19. října
Ozvěny dne v 18.30: Liberec - Přemysl Sobotka za ODS a Stanislav Eichler za ČSSD
Duel ve 21.30: Brno-venkov - Tomáš Julínek za ODS a Jan Žaloudík za ČSSD

středa 20. října
Ozvěny dne v 18.30: Český Krumlov - Tomáš Jirsa za ODS a Vladimír Špidla za ČSSD
Duel ve 21.30: Jihlava - Miloš Vystrčil za ODS a Vratislav Výborný za ČSSD

čtvrtek 21. října
Ozvěny dne v 18.30: Ostrava-město - Liana Janáčková za NEZ a Antonín Maštalíř za ČSSD
Duel ve 21.30:
Most - Alena Dernerová za hnutí Severočeši a Zdeněk Brabec za ČSSD

Po oba volební dny, tedy pátek 22. a sobotu 23. října, pro vás naši reportéři v krajích i metropoli sledují dění nejen u volebních místností.

Volební studio Radiožurnálu – sobota 23. října

V sobotu se ve 14 hodin uzavřou volební místnosti a Český statistický úřad ihned začne s počítáním hlasů. A zároveň začne Radiožurnál vysílat už druhý víkend po sobě tradiční volební studio, kterým vás provede Martin Veselovský se svými hosty, například komentátorem Petrem Nováčkem, politology, experty a dalšími. V kontaktu budeme s našimi regionálními zpravodaji, takže se také dozvíte, jaká je povolební atmosféra a (ne)spokojenost s výsledky ve všech 27 obvodech, kde jsme ve druhém kole zvolili zástupce do Senátu. Zprostředkujeme vám i vyjádření několika z nich.

Budeme vás informovat o odhadech a průběžných výsledcích sčítání hlasů. Dozvíte se, kdo vás bude zastupovat v Senátu a jak (a zda) se změní politická orientace horní komory Parlamentu ČR. Na zpravodajském portálu je vám k dispozici volební speciál, ve kterém najdete aktuální informace o výsledcích a způsobu druhého kola volby do Senátu. V neděli 24. října od 9.30 odvysíláme duel dvou senátorů, kteří ve volbách uspěli.

Komunální volby 2010

Po 4,5 měsících od voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR jsme si v pátek 15. a sobotu 16. října zvolili také zástupce našich obcí (a v Praze i zástupce kraje).

Volbám do obecních zastupitelstev předcházely předvolební diskuse s Martinem Veselovským. Voliči v Brně, Českých Budějovicích, Horním Jiřetíně, Ostravě a Praze měli možnost se ptát přímo svých kandidátů na starosty a primátory. Jaké jsou aktuální problémy konkrétního města? Jakým způsobem je politici hodlají řešit? Jak zajistí obnovu a rozvoj při současném škrtání rozpočtů? Záznamy videopřenosů diskusí si můžete pustit na zpravy.rozhlas.cz.

V den každé z předvolebních diskusí jsme vysílali dvě reportáže. V nich jsme vás seznámili s nejpalčivějšími problémy, o kterých pak hosté Martina Veselovského diskutovali. Jejich záznam si můžete přečíst a znovu poslechnout na portálu Zprávy.rozhlas.cz.

Před volbami jsme také v Dopoledním Radiožurnálu vysílali reportáže na téma Co se povedlo a nepovedlo v uplynulém volebním období ve 24 statutárních městech České republiky.

Senátní volby 2010

Volby do Senátu se konají každé dva roky, a to vždy v jedné třetině, tedy v 27 volebních obvodech (každý z volebních obvodů reprezentuje jeden senátor, celkem je jich 81). Senát je totiž institucí trvalou, nemůže být rozpuštěn a bez přestávky pokračuje ve své činnosti. Volební obvody nekopírují hranice územně správních celků, některé zasahují do více krajů (například obvod 43 Pardubice leží částečně v Pardubickém i Královéhradeckém kraji).

Senát

Volby do Senátu mohou být dvoukolové. Datum prvního kola těchto voleb se kryl s termínem voleb do obecních zastupitelstev – tedy 15. a 16. října. V prvním kole neobdržel žádný z kandidátů ve volebním obvodu nadpoloviční většinu platných hlasů, proto se tedy o týden později 22. a 23. října 2010 se koná druhé kolo, do kterého ale postupují jen první dva kandidáti s největším počtem hlasů. Výsledky hlasování do Senátu jsou počítány v tak zvaném většinovém systému – na rozdíl třeba od voleb obecních nebo parlamentních, které jsou počítány v systému poměrném (viz volební Zákon č. 247/1995 Sb.).

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio