Komiks o Tintinovi čelí v Kanadě kritice, prý špatně vykresluje Indiány

21. březen 2015

Neohrožený reportér, dobrodruh a amatérský detektiv Tintin čelí obvinění z rasismu. Přesněji řečeno knížka o něm a jeho příhodách v Americe se nelíbí některým obyvatelům kanadského Winnipegu. Kreslený komiks totiž podle nich ukazuje severoamerické Indiány ve špatném světle.

V animovaném snímku s názvem Tintin v Americe se světlovlasý Belgičan dostane do křížku s těžaři ropy. V knižním vydání ovšem padne do rukou Indiánů, ocitne se u mučednického kůlu a hrozí mu, že ho jeho věznitelé budou skalpovat.

To vyvolalo u domorodých obyvatel kanadského státu Manitoba odpor ke knižnímu hrdinovi i jeho autorovi Hergému. Nic naplat, že knížka vyšla už v roce 1932 a přes 80 let bavila děti a nikomu nevadila.

Jedna ze stěžovatelek Leslie Spilletová si myslí, že knížka, ve které Tintin nazývá původní obyvatele Ameriky „rudochy“ generalizuje obraz Indiánů v očích dětí a podporuje zaběhlý stereotyp, že Indiánů je třeba se bát, že jsou divocí.

Tintin je přitom podle ní vykreslený jako úplně bezmocný. To prý podporuje rasismus, který původní obyvatelé Severní Ameriky denně zakoušejí.

Stěžovatelé žádali stažení knížky, která je stále nejprodávanější ze série Tintinových příběhů, ze sítě knihkupectví Chapters v hlavním městě státu Manitoba Winnipegu. Prodejna to odmítla s tím, že důvodem ke stažení dětské knížky může být jen nabádání k násilí, pedofilní obsah nebo návod k sestrojení zbraní, a nic takového komiksy o Tintinovy neobsahují.

Kanadský rozhlas však zjistil, že výtisky knížky Tintin v Americe zmizí z veřejných knihoven ve Winnipegu. Ty zareagovaly na stížnost domorodých obyvatel skoro okamžitě.

Není to poprvé, co se Tintin a jeho autor Hergé potýkají s nařčením z rasismu. Před osmi lety muselo 70 knihkupectví ve Velké Británii přemístit knížku Tintin v Kongu z oddělení pro děti do sekce pro dospělé čtenáře.

Byl to důsledek stížnosti zákazníka, který považoval za rasistické, jak se Tintin choval k černým obyvatelům Konga, tedy bývalé belgické kolonie.

autoři: pan , kov
Spustit audio