Komentátor Ivan Hoffman: Moc a síla prezidenta se přeceňují. K sestavení vlády potřeba není

25. říjen 2021

Zdravotní stav Miloše Zemana se mírně zlepšil. Podle ředitele nemocnice Miroslava Zavorala však prezident není ve stavu, kdy by byl schopen vykonávat pracovní povinnosti. Jsou na místě úvahy o využití článku 66 Ústavy o převodu pravomocí?

Na základě zpráv z Ústřední vojenské nemocnice, kde je Miloš Zeman hospitalizován již 14 dní, chce organizační výbor Senátu projednat 9. listopad jako možný termín mimořádné schůze kvůli převodu pravomocí prezidenta na premiéra a předsedu Sněmovny.

Já se počítám mezi ty, kteří si myslí, že převod pravomocí namístě není. Pokud prezident není v kómatu nebo není unesen do zahraničí, stále platí, že je to nejvyšší ústavní činitel, zvolený v přímé volbě třemi miliony lidí, je přesvědčen v pořadu Jak to vidí... novinář Ivan Hoffman.

Strach o kořist?

To, co se dnes děje, je výsledkem toho, že Miloš Zeman je takovým posledním nepřítelem opozice, která nyní míří k moci. A na mě to působí, jako by se nastupující politici báli, že je prezident připraví o volební kořist, kterou si právě dělí. Myslím si ale, že je to strach neopodstatněný.

Čtěte také

Karty jsou totiž podle Ivana Hoffmana velmi jednoznačně rozdány. Vítězové budou muset vládnout a nikdo, tedy ani prezident, je tohoto břemene nezbaví.

Mnoho ústavních právníků, odborníků a komentátorů si navíc v souvislosti se špatným zdravotním stavem Miloše Zemana uvědomilo, že vliv prezidenta je přeceňovaný. „Oni ho vlastně nyní k ničemu velkému nepotřebují, “ souhlasí Hoffman.

Přeceňovaná síla prezidenta

Vznikl tady úzus, že prezident pověřuje někoho sestavením vlády. Pokaždé v minulosti se ale tak dělo v situaci komplikované, patové, nerozhodné. Teď jsme v situaci, kdy není třeba, aby prezident musel nějak vážněji do povolebního vyjednávání zasáhnout. Politici jsou velice dobře schopni pracovat i bez něj. Jeho moc, síla a potřebnost se hodně přeceňují.

Situaci, kdy je prezident vážně nemocný, nicméně nezažívá Česká republika poprvé. Když byl ale hospitalizovaný Václav Havel, nikoho ani nenapadlo ho odvolávat. Opravdu si myslím, že situace je jiná v osobě prezidenta, ne v jeho funkci. K moci se nyní dostali politici, kteří měli s Milošem Zemanem dlouhodobě vztah velmi špatný, a toto je výsledek.

Tým neprofesionálů

Přestože je veřejně známo, že prezident trpí jaterním onemocněním a že na svůj zdravotní stav nikdy příliš nedbal, Kancelář prezidenta republiky se dlouho zdráhala podat jakékoli informace o jeho zdravotním stavu.

Způsob, jakým se lidé kolem Miloše Zemana chovají, bude předmětem kritiky ještě dlouho. Miloš Zeman se bohužel neobklopil těmi nejlepšími lidmi, kterými se obklopit měl. Není to profesionální tým, který by si prezident republiky zasloužil, uzavírá Ivan Hoffman.

Další témata rozhovoru: tlak na odvolání prezidenta z funkce; vize a představy Pirátů; jak nastaví budoucí vláda zahraniční politiku; nové album hudebníka Vladimíra Mišíka.

Spustit audio

Související