Komediální road-movie Skokan. Chce zachytit to, co si můžeme vzít ze života

8. červen 2017

Skokan - tak se jmenuje nový film režiséra Petra Václava, který se dnes dostává do kin. Jak jsme u Václava zvyklí, znovu se tu hraje na sociální notu.

Herečtí protagonisté jsou opět Romové, na rozdíl od jeho předchozích snímků Cesta ven a Nikdy nejsme sami jde ale tentokrát o oddechovou komedii.

Film Skokan je komediální road-movie. Zloděj jménem Julius byl propuštěn z vězení a jeho další životní vyhlídky nejsou zrovna optimistické. V televizi zahlédne reportáž z filmového festivalu v Cannes, kde jakýsi opilec dostane cenu za herecký výkon a rozhodne se, že se stopem vypraví za lepším a snadnějším životem právě do Cannes. Režisér Petr Václav přiznává, že film vznikl neobvyklým způsobem.

„Scénář nešel naplnit, protože jsme neměli prostředky, abychom scénář realizovali. Podřizovali jsme se inspiraci dne, lidem, na kterých jsme narazili a prostředí, do kterého jsme se dostali."

Způsob natáčení Skokana si režisér pochvaluje, pochvaluje si i přístup producenta Jana Macoly, a odkazuje se přitom i do filmové historie. „Tímhle způsobem vznikla spousta filmů Nové vlny, kdy režiséři nevěděli, co bude. I my jsme měli svobodu, mohli jsme nenaplňovat natáčecí plán dopředu, protože ten neexistoval," říká režisér Petr Václav a dodává:

„Čím dál tím víc toužím po zachycení vitality, života a to nás v rámci tohoto letního příběhu zajímalo nejvíc. To, co si můžete vzít ze života, kde cítíte, že to není vyumělkované, vymyšlené. Chtěl jsem zachytit upřímné, spontánní dobrodružství, jako když jste na cestě, kterou se snažíte zachytit. Film se vyvíjí den za dnem. A to byla ta svoboda."

Představitel jedné z hlavních rolí Julius Oračko hrál už ve dvou filmech Petra Václava. Režisér si ho vytáhl doslova z vězení. Jak herec říká, ty filmy mu změnily život. „Dostal jsem naději fungovat i pracovat v reálném životě."

Vedle Juila Oračka ve filmu Skokan hrají například Zdeněk Godla, Klaudia Dudová nebo Milan Cifra.

autoři: Tomáš Pilát , sch
Spustit audio