Koloběžky jsou čím dál oblíbenější na výlety i do města. Na chodník však nesmí

18. červen 2013

Koloběžka je stále oblíbenější dopravní prostředek. Lidé na něm oceňují hlavně jeho skladnost a obratnost ve městě. Na chodník se s ním však nesmí. Pravidla, kterými se musí jezdci řídit, jsou stejná jako pro kolo.

„Koloběžka je prostě životní styl,“ říká dvacetiletá Adéla Frimlová, která začala jezdit v loňském roce.

„Baví mě na tom to, že je to pohyb jiný než na kole. V podstatě je pro tělo výhodnější než kolo, protože člověk zapojuje víc svalů, ale zase víc chrání klouby, na rozdíl od běhu,“ říká Adéla.

Miloš Hotař koloběžky prodává, servisuje a vlastní i půjčovnu v Moravském Krasu. „Děláme koloběžky už pět let a každým rokem to narůstá,“ podotýká.

Podle něj je koloběžka hodně univerzální dopravní prostředek, na kterém si každý najde to své – lidé ji využívají na cestu do práce i na delší výlety. „Jsou i lidi, kteří vyráží na měsíc s koloběžkami, naloží je komplet, přední nosič naloží věcmi, spacáky, stany a jedou,“ doplňuje Miloš Hotař.

Na koloběžkách se jezdí i profesionální závody. Nadšenci se dokonce letos vydají i na slavný závod Tour de France. Mezi nimi i Václav Liška.

„Já tady vidím velký boom v koloběhu, a já se nedivím. Byl tady velký boom in-line bruslí a lidé zjistili, že u nás těch míst, kde se na tom dá jezdit, moc není, což na té koloběžce se dá. Malá koloběžka je ideální do města, že člověk opravdu sjede tři sta, čtyři sta metrů na MHD, složí to, vleze do MHD, popojede, a zase – takové jakoby přibližovalo,“ říká Liška.

Při jízdě na koloběžce je ale také potřeba pamatovat na bezpečnost a právní předpisy. Zákon totiž koloběžku považuje za jízdní kolo, takže musí být vybavena například brzdami nebo odrazkami.

„Je potřeba dodržovat pravidla provozu na pozemních komunikacích. S koloběžkou by se dokonce nemělo ani jezdit na chodníku, tam hrozí pokuta až do dvou tisíc korun. Cyklisté nebo tedy uživatelé koloběžek by samozřejmě, pokud jedou po silnici a nebylo jim osmnáct let, měli mít nasazenou i přilbu,“ vysvětluje mluvčí městské policie Brno Jakub Ghanem.

autor: jel
Spustit audio