Kolem světa za 12 tisíc korun! Specialista na Travel Hacking odkrývá tajemství levného cestování

26. červenec 2016

Chcete si užít levnější dovolenou? Tak nemusíte hned vzdávat zahraniční destinace, stačí věnovat trochu svého času brouzdáním na internetu a zvolením toho správného vyhledavače levných letenek. Právě s tím má dobré zkušenosti Petr Novák, specialista na levné cestování, chcete-li Travel Hacking. Po celém světě cestuje někdy za korunu, do vzdálenějších destinací za pár tisíc korun.

„Kvalitní vyhledávač letenek je ten, co je flexibilní, umožní zadat více možností místa doletu, dobré je také vědět, kam chci přibližně letět,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Pro vzdálenější destinace je dobré využít vyhledavač, který umí vyhledávat dálkové lety, pro cestování po Evropě pak existují vyhledavači zaměřující se na nízkonákladové dopravce. Někdy ale jde o sázku do loterie – příliš nízká cena letenky mohla vzniknout systémovou nebo lidskou chybou, v tom případě může prodejce letenku zrušit i poté, co ji koupíte.

A jaké má konkrétní zkušenosti s levným cestováním? Například díky zajímavým akcím tureckého nízkonákladového dopravce se dostal do Iránu, nebo za cenu 12 tisíc korun sehnal letenku, se kterou obletěl v průběhu jednoho měsíce celý svět. „Dnešní doba umožňuje cestovat velice jednoduše,“ dodává.

Čtěte také


Travel Hacking obecně vnímám způsob, jak neplatit zbytečně peníze za něco, za co nemusím, a být více cestovatel než turista, což nám moderní technologie zjednodušují a umožňují.

Hledat letenku je ideální tři až čtyři měsíce před odletem, což je doba, kdy se aerolinky se snaží naplnit kapacity a zlevňují. Dobré je také netrvat na specifické destinaci nebo určitém městu, vhodná je i časová flexibilita.

Poměrně levná letenka se dá koupit i ze dne na den. „Kupujete si část zájezdu, mnoho cestovek má pronajaté letadlo, ale nenaplní celý zájezd,“ vysvětluje.

V některých částech světa také lze cestovat úplně zdarma, například autopůjčovny ve Spojených státech nabízí převoz aut. „Tímto způsobem jste schopni projet celou Ameriku, máte auto zadarmo a zaplacený benzín,“ říká.

Petr Novák

Výhodu také mají vlastníci kapitánské zkoušky – mnoho lidí vlastní jachtu, ale nemá posádku, pak se můžete zdarma plavit po moři. A vlaky? I tento způsob dopravy má různé nabídky, ale zadarmo se nesvezete. „Možná tak načerno,“ dodává s úsměvem.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio