„Kolem časů normalizace není všechno oddiskutováno.“ Knihou roku je Gott: československý příběh

Novodobý vesnický román, polské sci-fi nebo životopisná kniha o době Karla Gotta. Právě tyto tituly ovládly literární ceny Magnesia Litera. Pořadatelé je udělili v neděli večer na Nové scéně Národního divadla v Praze. Knihou roku v letošním ročníku cen Magnesia Litera se stal titul „Gott: československý příběh“ publicisty Pavla Klusáka. Zvítězil současně i v kategorii nejlepší publicistické dílo.

Pavel Klusák podle poroty dobře zařadil život Karla Gotta do širších politických a kulturních souvislostí. V knize mimo jiné popsal, jak si legendární zpěvák vytvářel vlastní obraz nebo jak silná byla jeho závislost na uznání od fanoušků.

Ukázka z knihy Gott: Československý příběh od Pavla Klusáka

„Ocenění bych zkusil brát jako signál, že není všechno oddiskutováno kolem časů normalizace a kolem toho, jak tehdejší časy ovlivňují časy, ve kterých žijeme,“ řekl při přebírání ceny Klusák.

Vítězná kniha je podle poroty psaná zaujatě a přístupnou formou. „Klusák ukazuje, jak se Gott stával stále více tvůrcem i obětí obrazu, který si z velké části sám vytvářel, tedy jak byl postupně proměňován v zajatce svého úspěchu a až narkotické závislosti na uznání publikem a fanoušky,“ uvedla porota. Klusákova kniha ovšem podle ní není primárně mýtoborná, ale spíše pátravá a rozkrývající.

Environmentální katarze

Jako nejlepší prozaické dílo porota vybrala román Destrukce spisovatele Stanislava Birela. Zachytil v něm život třicátníka, který prchá na venkov, aby tam našel klid. Místo toho se ale ocitne v rozpadajícím se světě. Místo života nalézá smrt, místo čisté přírody uschlý les, mrtvé pole a vysychající studny. Existenciální a environmentální román přináší ale naději, že život může mít smysl i uprostřed trosek a že smrt není největší problém člověka na Zemi.

Čtěte také

Debutem roku se stala kniha Terezy Dobiášové s názvem Tajemství - Neskutečný příběh Anežky České. V rozlehlém románovém obrazu vypráví autorka příběh Anežky České, jak se asi nemohl stát, jak autorka uvádí. Spřádá Anežčinu životní pouť od narození až po rozhodnutí vstoupit do kláštera jako spletitou cestu poznávání světa a sebe sama.

Literu za poezii dostal Vladimír Mikeš za sbírku Odkud to přichází? Jako nejlepší titul pro děti a mládež porota vybrala knihu Marky Míkové s ilustracemi Galiny Miklínové Kabát a kabelkaV kategorii naučné literatury porota cen Magnesia Litera ocenila publikaci entomologa Jana Žďárka Ohroženi hmyzem?

Až na ten konec dobrý

O jedné z cen rozhodli i samotní čtenáři. Jako svou nejoblíbenější knihu loňského roku vybrali román Až na ten konce dobrý autora Pavla Tomeše.

Pořadatelé v programu připomněli i ukrajinské autory a autorky, kteří právě teď brání svou zemi před ruskou okupací. Spisovatel Serhij Žadan českým čtenářům poděkoval za podporu Ukrajiny a za veškerou solidarity, kterou od začátku války jeho krajanům projevili.

autoři: Jan Dlouhý , prh
Spustit audio

Související