Koledování mimo vlastní pozemek budeme řešit jako přestupky, upozorňuje policejní prezident

Poslanci včera schválili zákon, který má policistům umožnit trestat porušení opatření proti šíření koronaviru blokovými pokutami až do výše deseti tisíc korun. Policejní prezident Jan Švejdar ve Dvaceti minutách Radiožurnálu ubezpečuje, že na nadcházející Velikonoce policie nepřipravuje žádná speciální opatření, bude ale důsledně kontrolovat.

Vláda rozhodla o vyčlenění dvou tisíc vojáků ve prospěch policie, ti se ale do dodatečných kontrol nezapojí. „Vojáky používáme při ostraze hranice, zatím nepředpokládáme, že je použijeme někde jinde,“ vysvětluje. 

A co lidé budou a nebudou smět na velikonoční pondělí? Například koledování mimo vlastní pozemek se bude řešit jako přestupek. Jiná situace je ale na vlastním pozemku a mezi rodinou. „Tam je to v pořádku,“ říká.

Nezodpovědní řidiči 

Police připravila facebookovou stránku, kde odpovídala na dotazy lidí, kteří tápali, co se smí a nesmí. Nejasnosti například vznikly u sportování, při kterém se roušky používat nemusí, ale stále platí základní hygienické pravidlo – je-li někdo v prostoru menším jak dva metry od další osoby, měl by roušku nosit. 

Moderátor Tomáš Pancíř rovněž připomíná, že minulý víkend se řešila situace v přírodních turistických oblastech. „Musím pochválit naše občany, že se chovali maximálně zodpovědně, za to jim chci velmi poděkovat. A předpokládám, že ve stejném režimu to bude o nadcházejícím víkendu a Velikonocích,“ říká.

Co se ale podle Švejdara nevyplatilo, to byla sázka na lidský přístup ohledně dopravy a dodržování rychlosti. Někteří nezodpovědní řidiči totiž pravidla schválně porušovali. „Proto jsem vydal dopravní bezpečnostní opatření, které trestají překračování rychlosti, a to bude pokračovat do odvolání,“ ubezpečuje.

Za setkání v Lánech pokuty?

Jan Švejdar byl účastníkem prezidentova poradního sboru v Lánech, při kterém prezidentův mluvčí dal na sociální sítě fotografii, která naznačuje, že se tam opatření nedodržela. 

„Ten okamžik nebyl úplně šťastný, v současné době je celá věc předmětem jednání správního orgánu krajské hygienické stanice, počkám si na závěr,“ říká Švejdar, který zároveň připouští, že za to padnou i pokuty.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související