Koaliční spolupráce v Hradci Králové se po včerejším mimořádném jednání rady města znovu otřásla

6. srpen 2020 09:45

Rada města Hradce Králové ani napodruhé nejmenovala do funkce novou vedoucí odboru životního prostředí hradeckého magistrátu. V součtu s už dvakrát odloženým jednáním to bylo počtvrté, co se náměstek s gescí pro životní prostředí Martin Hanousek ze Zelených nedočkal své důležité podřízené. A to podle něj ohrožuje další koaliční spolupráci.

14:00, mimořádné jednání Rady města začíná. V 15:32 odcházejí z místnosti náměstek Martin Hanousek ze Zelených a další radní Adam Záruba ze Změny pro Hradec. V kanceláři náměstka se zhruba dvacet minut radí, co bude dál.

Čtěte také

Martin Hanousek byl z výsledku hlasování hodně rozladěný.
„Moje práce náměstka pro životní prostředí bude nadále paralyzována. Protože nemám vedoucího pracovníka třetí, skoro už čtvrtý měsíc. A nemám výhled ani výhled, že toho pracovníka mít budu. Takže mí kolegové mne docela paralyzují v práci."

Ještě před šestnáctou hodinou, kdy zbývající členové Rady dosud řešili další body, oba radní odcházejí z budovy magistrátu.

Podle Martina Hanouska je další fungování koalice v ohrožení.
„Bude muset dojít buď ke zcela zásadní obměně koalice, zvážení znovunabytí důvěry, ale nejsem v tom úplně optimistou. Nebo bude potřeba hledat nějakou jinou koalici, silnější a důvěryhodnější."

Kandidátce na obsazení postu vedoucí odboru chyběl jeden hlas. Výsledky hlasování veřejné nejsou, proti se ale podle Martina Hanouska postavilo především hnutí ANO, které má v jedenáctičlenné Radě pět míst - a šlo o politický tlak, myslí si Martin Hanousek.

Vnější rozměry Katedrály svatého Ducha v Hradci Králové jsou délka 56 m, šířka 25 m, výška lodi 48 m. Roku 1997 k jubileu sv. Vojtěcha ji navštívil papež Jan Pavel II.

Náměstkyně Věra Pourová právě z Hnutí ANO k tomu řekla:
„Ano, z Hnutí ANO pro hlasovala pouze jedna kolegyně. My ostatní jsme byli proti."

Podle Věry Pourové totiž nebylo úplně jasné, že vítězka konkursu má znalosti, schopnosti a praxi v oblasti životního prostředí a v oblasti řízení. Po nedávných dohadech a sporech na sociálních sítích se představitelé města zdá se dál nedokáží shodnout.

Čtěte také

Primátor Alexandr Hrabálek z ODS ale věří, že koalice nakonec vydrží.
„Jsem připraven jednat. S kolegy se sejdu, doufám, že budou se schůzkou souhlasit. Nepředpokládám, že by nesouhlasili. Pořád to považuji spíše za lapálii než za nějakou absolutně zásadní záležitost. I když pan náměstek Hanousek to tak vidí."

Podle Alexandra Hrabálka může mít celá věc ještě jedno pozadí.
„Musíme si uvědomit, že nás čekají krajské a senátní volby. Zelení a Změna pro Hradec podporují některé kandidáty, kteří jsou opoziční. A řekl bych, že letošní volební kampaň je asi tou nejvyhrocenější jakou jsem kdy zažil."

To ale Martin Hanousek odmítl, město už obsazení postu vedoucího odboru řeší několik měsíců a spojovat to s předvolební kampaní je podle něj absurdní.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související