Koalice potřebuje kandidáta, který jí pak alespoň nebude škodit

13. květen 2022

Nejnověji svou prezidentskou kandidaturu potvrdil odborový předák Josef Středula. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš stále neřekl, jestli se bude o Hrad ucházet a zatím svého kandidáta neurčily ani strany vládní koalice. „Není to už takzvaně frajerské, spíš to vypadá jako bezradnost,“ říká ústavní právník Jan Kysela v podcastu Čekání na prezidenta.

Čekání na prezidenta 
s filozofkou Terezou Matějčkovou,
s ústavním právníkem Janem Kyselou,
s komentátorem Petrem Nováčkem a moderátorem Janem Pokorným.

Podle Kysely by dělbě politické moci dvakrát nesvědčilo, kdyby celá čtyřka nejvyšších ústavních činitelů byla z jednoho politického tábora, tedy tábora vládního. „Nesvědčilo by to vyvažování, kontrole moci a ani atmosféře ve společnosti.“

Čtěte také

„,Vždyť my nic nemáme‘ – mohli by pak říkat ti zapomenutí, babišovci, zemanovci, okamurovci a nevím, kdo ještě. Ve chvíli, kdy nemáte žádné zastání, tak hledáte jiné kanály, jak to zastání získat. A budete ještě nesmiřitelnější opozice, budete mluvit o stávkách a podobně. Sám za sebe bych si myslel, že to Zemanovo prezidentství znamená velmi nízko nastavenou laťku, takže bych hledal někoho, kdo ji přeskočí,“ dodává.

Na místě vlády by tak hledal někoho, kdo jí nebude škodit a nebude ostentativně nepřátelský.

Filozofka Tereza Matějčková si pak všímá: „Vládní koalice jen oznamuje, že kandidáta hledá, že nechtějí Petra Pavla a podobně, což je ale negativní vymezování… Třeba mají ještě nějaký trumf v rukávu, třeba to opravdu bude Petr Fiala,“ naznačuje.

Čtěte také

Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Nováčka se do voleb může ještě stát cokoli.

„Co je ale jasné, že si Babiš a Středula budou vzájemně odčerpávat část svých příznivců. Pak si vládní koalice bude muset někoho najít, jinak prohraje. A kdyby se rozhodla pro kandidaturu Fialy, tak by to byla jeho jasná účast ve druhém kole – ale pak by se rozpadla vláda, protože druhého takového premiéra jen tak nenajde.“

Do voleb ale ještě uplyne hodně vody – a vybírat hlavu státu budeme v době, kdy se naplno projeví důsledky energetické krize, války na Ukrajině a čekat se dají i zvýšené sociální dopady na nemalé skupiny lidí. Víc si poslechněte v podcastu Čekání na prezidenta.

Čekání na prezidenta najdete na webu Českého rozhlasu Plus, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Ve vysílání Plusu ho uslyšíte v neděli 15. května po 18. hodině.

Spustit audio

Související