Knihy 2022: Detektivky, romány a lidové vypravěčství. Jaké knižní novinky nás letos čekají?

16. leden 2022

Česká nakladatelství zveřejňují své ediční plány pro letošní rok. Vedle zahraničních spisovatelů a překladových titulů se na jejich stránkách objevují taky zavedení čeští autoři. Jaké nové knihy pro své čtenáře připravili?

Román Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně vyšel před 10 lety a ihned se stal bestsellerem. Autorka za něj dostala cenu Josefa Škvoreckého i Magnesii Literu. Titul byl přeložen do více než 10 jazyků. I díky tak zásadnímu úspěchu Žítkovských bohyní je další titul Kateřiny Tučkové hodně očekávaný. Měl by vyjít v dubnu v nakladatelství Host pod názvem Bílá voda.

Skrytá církev za normalizace

I tentokrát půjde o historicky podložený příběh. Sledovat bude dramatické životy jeptišek po zrušení klášterů v bývalém Československu v 50. letech minulého století.

Čtěte také

„Ty sestry byly poslány do fabrik a na těžké práce, do zemědělství a samozřejmě řada z nich také do vězení,“ přibližuje téma knihy šéfredaktor nakladatelství Host Miroslav Balaštík.

Autorka strávila dlouhé hodiny v archivech. Klíčovou roli pro ni hraje i osobní zkušenost. Sama si vyzkoušela žít v klášteře a na okamžik být řádovou sestrou.

„Ten román líčí ale také život takzvané skryté církve za normalizace, kdy byly ženy tajně vysvěceny na kněze. Je tam ještě jedna rovina, a to je obžaloba nejen minulého režimu, ale také oficiální katolické církve, která po tisíciletí odmítá přiznat ženám důstojné místo v její hierarchii,“ objasňuje Balaštík.

Továrna na maso

Historický román chystá i český spisovatel Miloš Urban. V knize Továrna na maso čtenáře vezme do období před 100 lety, konkrétně na jatka do pražských Holešovic.

„Neřekl bych, že to je kriminální román, i když tady určité kriminální vlákno je také. V těch 20. letech se rozmohl zločin hlavně na železnici, maso se vozilo na pražská jatka. A právě vlaky a vagóny byly pravidelně vykrádány,“ říká Urban.

Čtěte také

Ještě před třemi lety byl spisovatel smířený s tím, že už nic nového nenapíše. Inspirací se mu nakonec stala jeho oblíbená pražská čtvrť, kterou musel opustit.

„Holešovice jsou čtvrť, z které se neodchází. Jak říkám, leda tak nohama napřed. Ale musel jsem se odstěhovat, tak jsem se chtěl tady s tím místem nějakým zvláštním způsobem rozloučit. Typicky mě to znamená, že jsem o něm napsal román,“ vypráví.

Pověsti a legendy

Titul Láska v době globálních klimatických změn nadchl před čtyřmi lety českou literární scénu a jeho autor Josef Pánek za něj dostal cenu Magnesia Litera. Krátkou novelu načetl jako audio knihu herec David Novotný. I přesto, že se její autor za spisovatele nepovažuje a věnuje se hlavně práci vědce v oboru molekulární genetiky, vyjde mu letos další kniha, a to román s názvem Jsem jejich bůh.

A na novinku chystá i česká spisovatelka Bianca Bellová. Má podobný název jako její nejúspěšnější román Jezero. Tentokrát vezme své čtenáře na ostrov. Příběh, který začala psát na začátku pandemie Covidu-19, ale bude odlišný od jejích předchozích knih. Pracovat v něm bude například s pověstmi a legendami. Spisovatelka tím chce vzdát hold českému vypravěčství. 

autoři: Jan Dlouhý , prh
Spustit audio

Související