Knihovnička Radiožurnálu

4. březen 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Ptali se svaté Cecilie na nebi andílci: Opravdu se ti líbí jak hrajou Plastici? Za to jak krásně hrajou, za jejich Pašije Pán Bůh je zvláštní branou do nebe vpašuje. TORST vydal MAGOROVY LABUTÍ PÍSNĚ od Ivana Martina Jirouse.

"Mořská voda mu zalila kotníky, pak mu sahala po pás, najednou až po prsa a stoupala mu po těle stále výš a výš. Zachvátila ho taková panika, že se nemohl ani nadechnout; srdce jakoby se mu scvrkávalo v hrudi..."
Kodži Suzuki, japonský autor slavného Kruhu, shromáždil do svazku sedmi próz, nazvaného TEMNÉ VODY, hrůzostrašné povídky, které spojuje vodní živel. Pro Knižní klub přeložil David Petrů.

"Počátkem roku 1985 chilský filmový režisér Miguel Littín, uvedený v seznamu pěti tisíc emigrantů, kteří mají absolutní zákaz vrátit se do vlasti, ilegálně strávil v Chile šest týdnů a natočil přes sedm tisíc metrů filmu o skutečném stavu své země po dvanácti letech vojenské diktatury: točil se změněným obličejem, falešnými doklady a pod ochranou ilegálních demokratických organizací,"
píše v úvodu své napínavé knihy DOBRODRUŽSTVÍ MIGUELA LITTÍNA V CHILE autor Gabriel García Márquez. Vydal Odeon v překladu Vladimíra Medka.

"Pokud vydržíte balancovat na pokraji propasti dostatečně dlouho, mistrovsky se v tom zdokonalíte: ať do vás strčí z jakékoliv strany, vždycky udržíte rovnováhu. Jelikož jste neustále ve výborné kondici, podléháte nevázané bujnosti. Na světě jsou dnes pouze dva národy, které chápou smysl takového výroku: Židé a Číňani."
Po slavném Obratníku Kozoroha napsal Henry Miller v roce 1939 OBRATNÍK RAKA - kniha opět ohromila nebývalou otevřeností erotických scén. V druhém revidovaném vydání nabízí Paseka v překladu Pavla Dominika.

"Na sběrný dvůr můžete odvézt všechno, co se vám nevejde do popelnice. Informace o nejbližším sběrném dvoře vám poskytnou na obecním popřípadě městském úřadě."
V edici Česká televize vyšla příručka Jarmily Šťastné KAM S NIMI aneb Vše o třídění a recyklaci odpadu. Stejnojmenný seriál vysílá Česká televize každé úterý v 17.10 až do konce března.

Chcete se lépe vyznat v proslulé Tolkienově trilogii Pán prstenů? Čtěte knihu TOLKIEN - NA BŘEZÍCH STŘEDOZEMĚ; pro širokou čtenářskou obec ji napsal mladý francouzský literární vědec a tolkienolog Vincent Ferré. Pro Mladou frontu přeložil Alan Beguivin.

Pozor, soutěž!
Brio vydalo GOLEMA; známou legendu převyprávěla Hana Neborová a celostránkovými ilustracemi opatřil Adolf Born.
"Sedmý den zastavil v Široké ulici Židovského Města zlatem zdobený kočár a zanedlouho stanul rabín Löw před císařem. Ten si s velkým zájmem prohlížel učence, na kterého jej upozorňoval už jeho dvorní astrolog Tycho de Brahe."
A naše soutěžní otázka? Jak se zmíněný císař jmenoval?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno císaře, který údajně po rozhovoru s rabi Löwem vyhlásil, že Židé nebudou napříště vyháněni z Prahy ani z ostatních měst království, a zacházal páchat na nich svévolné násilí.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Ivan Bunin: Proklaté dny) se jmény osmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V odpovědi na soutěžní otázku Knihovničky jste měli poznat jméno protagonistky knihy Cesty života. Je to herečka Liv Ullmannová.

Následují jména osmi výherců knižních novinek:
Jana Andrlová, Palkovice;
Jana Balajka z Břeclavi;
Ludmila Čermáková, Praha 6;
Jindřiška Hrubošová, Ostrava-Poruba;
Karel Mareš, Praha 4;
Pavlána Šabová ze Šternberka;
Luboš Šmíd, Mnichov, Německo;
Vladimíra Vondráková z Vlašimi.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu