Knihovnička Radiožurnálu

19. listopad 2006
Knihovnička Radiožurnálu

"K rodičovství jsou zapotřebí dva - nejenom k početí. Každé zboží lze vrátit anebo zahodit, každou smlouvu vypovědět anebo z ní odstoupit (včetně smlouvy manželské), každou zemi opustit, každou práci ztratit, anebo vyměnit za jinou, lepší. Jen rodičovství je navždy," píše sociolog Ivo Možný v předmluvě ke knize Heleny Třeštíkové a Michaela Třeštíka MANŽELSKÉ ETUDY, která vznikla na základě stejnojmenného mimořádně úspěšného dokumentárního cyklu režisérky Heleny Třeštíkové. Knihu vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

"Když se dítě snaží rodičům povědět o agresi, která se mu přihodila, mohou také všechno popřít a o svém dítěti tvrdit, že si vymýšlí. Tento postoj se velmi často objevuje v případech incestu nebo pedofilie."
V edici pro dospělé Albatros plus vychází praktický průvodce pro rodiče, pedagogy a vychovatele ŠIKANA VE ŠKOLE, NA ULICI, DOMA, aneb Jak bránit své dítě.

Člověk vyrůstá v celkem běžné rodině; dospěje, a pokud se ohlédne, zjistí, že všechno bylo jinak. A snaží se vypátrat, jak to bylo a proč to bylo právě takhle. Popřípadě, kdo za to může. Přihodilo se to i hrdince nové prózy Slávky Poberové MATKA A DCERA - a výsledkem je příběh málem detektivní; možná vám leccos připomene.

Co způsobuje rostoucí vlnu násilí, kriminality a korupce? Kde se berou nájemní vrazi, vraždící sekty, tyrani dětí (včetně vlastních), prostě proč jsou někteří lidé zrůdy a jak se přihodilo, že jsou někteří z nich mocní, bohatí a představte si - oblíbení?! Čtěte nové přepracované vydání knihy Františka Koukolíka a Jany Drtilové VZPOURA DEPRIVANTŮ. S fotografiemi Lubomíra Kotka vydal Galén.

BAOBAB pokračuje ve vydávání netradičních knížek pro nejmenší čtenáře, respektive ještě nečtenáře. Právě vyšly dvě: ta od Petry Kubáčkové je pletená a jmenuje se O ANDĚLOVI, NOČNÍ MŮŘE, STATEČNÉM MEDVÍDKOVI, HODNÉM SLONOVI, OPICI A DIVOKÉ HUSE. Pohádka Evy Volfové KOČIČKA Z KÁVOVÉ PĚNY je háčkovaná.

"Mišo mě bral do galerií a nechával mě určovat jednotlivé barvy. Na jednom obrazu jich viděl víc než dvě stovky. - Nevidíš, že je tady několik odstínů černé? rozčiloval se hlasitě. Odliším jenom dvě, řekla jsem. - Mišo se díval na obraz a zornice se mu zvětšovaly. Patnáct, řekl pak."
Jakuba Katalpa (27 let) napsala velice upřímnou, velice zvláštní a velice barevnou prózu - jmenuje se JE HLÍNA K SNĚDKU? Vydala Paseka.

Pozor, soutěž!
Nakladatelství Pistorius nabízí druhý svazek vzpomínkové knihy TO BYL MŮJ ŽIVOT?? Poznejte z ukázky jméno autora a nedejte se zmást tím, že o sobě píše ve třetí osobě.
"Prozaikem se stal dramatik z rozumu: po srpnových pancéřích z potřeby vydat svědectví, později z existenčního nezbytí. Od Takové lásky a Cesty kolem světa, ve kterých šťastně objevil svůj dramatický trakař, byl pro něho každý další pokus o hru srovnatelný s výpravou do neznáma."
Kdo to napsal?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno spisovatele, který proslul také jako otec české prozaičky Terezy Boučkové.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Anthony Read, David Fisher: Pád Berlína ) se jmény šesti výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

Správná odpověď na soutěžní otázku Knihovničky (Jak se jmenuje poslední román Milana Kundery, který ještě napsal česky) zní:
NESNESITELNÁ LEHKOST BYTÍ.

Následují jména šesti výherců knižních novinek:
Blažena Ambrožová, Otrokovice;
Eva Kučerová z Broumova;
Karel Nekolný, Nučice;
Marie Nobisová z Protivína;
Vendula Vrabcová, Kamenický Šenov;
Regina Wolfová, Velké Hamry.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu