Knihovnička Radiožurnálu

15. říjen 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Divno, věru divno, jsem tak osamělý; avšak v srdci mém skrývá se svět celý. Prostoru mé srdce tají nepřehlednou. Nebe nedosáhlé, hlubinu bezednou.

Nakladatelství Dokořán nabízí v edici Mocca (malá, ale silná káva) verše Vincence Furcha - knížka se jmenuje SÉPIOVÉ MALBY; vychází s ilustracemi Svatopluka Máchala a s předmluvou Václava Cílka. Vincenc Furch žil v 2. polovině 19. století, k hymně Kde domov můj přidal moravskou sloku a Karel Svoboda ho označil za "prvního a dlouho jediného opravdového básníka moravského".

Knih rozhovorů s osobnostmi skutečnými i domnělými u nás vychází poměrně dost; jejich úroveň spíše kolísá. Na vrcholek pomyslné pyramidy rozhodně patří scénické rozhovory, které už tři roky vede David Hrbek na scéně pražského Švandova divadla. Jsou to skutečné rozhovory, ne pouhý sled předem připravených otázek a povrchních odpovědí; čtenář se dozví leccos nového i o lidech tak mediálně známých, jako je Zdeněk Svěrák, Libor Pešek, Eva Urbanová, ale i Suzanne Vega, Robert Fulghum a další. Hrbkovy rozhovory pod názvem VŠECHNO JE SÁZKA vydali: Dokořán, Jaroslava Jiskrová a Švandovo divadlo.

"Od té doby, co jsem dostal Nobelovu cenu, mě na ulici lidé poznávají. To se nikdy předtím nestávalo. Ostatně mnoho skvělých spisovatelů Nobelovu cenu nikdy nedostalo a nepřestali být skvělými spisovateli. Jsem pořád jedním z nešťastníků, kteří jedí, přemýšlejí, doufají, pochybují, spí, modlí se a umírají."
Cituji z knihy Agaty Tuszyňské SINGER - KRAJINY PAMĚTI. Vydalo nakladatelství H + H v překladu Vlasty Dvořáčkové.

Včera v Havlíčkově Brodě skončil už 16. Podzimní knižní veletrh. Jedním z jeho četných hostů byl úspěšný finský humorista Arto Paasilinna; nakladatelství Hejkal mu vydalo už pátý román - AUTOBUS SEBEVRAHŮ. Poslechněte si, jak tato úsměvná kniha, přeložená Vladimírem Piskořem, začíná:
"Chmury, truchlivost a bezedná apatie jsou největší nepřátelé Finů. Černá mysl je pro ně hrozivější nepřítel než Sovětský svaz."

Máte doma předškoláka? Nakladatelství Fragment se inspirovalo u italských kolegů a vydalo tři hezká leporela: Ve školce, V obchodě, U hasičů. Jsou ve formě skládacího domečku, s pěknými obrázky a dobře zapamatovatelnými jednoduchými veršíky.

Pozor, soutěž!
Jeden známý český spisovatel napsal knížku o svém vztahu k hudbě - její součástí je CD. Napište nám jméno zpívajícího autora.

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno nedávného jubilanta (jak zpívá, tak píše!), který polepšuje písničky tím, že jim připisuje nové sloky - jako tu, která začíná veršem: "Už mám zase cosi nenapsané..."

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Virginie Woolfová: Deníky) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

K minulé soutěžní otázce nás inspirovala kniha Velké civilizace - Kultura a společnost starověku. Správná odpověď na otázku, jakou smrtelnou nemoc zavlekla na začátku 16. století Cortésova armády mezi Aztéky, zní: Byly to neštovice.

Následují jména sedmi výherců knižních novinek: Jarmila Andresová z Brna;
Viktorie Antolíková, Jeseník;
Jaroslav Drož, Říčany;
Petr Hatlman, Meclov;
Tomáš Janovský ze Cvikova;
Jaroslav Kučera, Stařeč;
Jaroslav Šrámek, Velká Bíteš.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu