Knihovnička Radiožurnálu

8. říjen 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Tesknější než záliv Suma tichá samota podzimního pobřeží. Co to nesou vlny? S mušličkami pomíchané květy hagi. DharmaGaia a Česko-japonská společnost přicházejí se stylizovaným ilustrovaným cestovním deníkem nejslavnějšího japonského básníka haiku - Macua Bašóa (žil v 2.polovině 17. století) ÚZKÁ STEZKA DO VNITROZEMÍ. Přeložil Antonín Líman.

A tak ještě jedna mistrovská zkratka mistra Bašóa:
Než odejdu,
shrabu vrbové listí -
ale u chrámu bude padat dál.

Jan Schneider, básník a koncem šedesátých let úspěšný textař populárních hitů, mimochodem vystudovaný statistik, se po návratu z exilu usadil v Třeboni, kde tvoří dál. V těchto dnech vydal knížku úvah NEPOHODOVÉ NÁHLEDY NEDOČECHA - o iluzích jako příčinách mnoha českých šlamastyk. Krátký citát:
"Dnešní demokratická společnost se od té předchozí totalitní odlišuje především v tom, že se v ní hovoří neustále o nedostatcích, skandálech, zločinech či o katastrofálních omylech, kteréžto záporné jevy se pak široce komentují, kdežto o drobných úspěších všedního dne se takřka mlčí, protože jsou mediálně nezajímavé."

"Když se Kay Derricková usmála, jako by mraky náhle prosvitlo slunce. Její úsměv okamžitě změnil svět v příjemnější a lepší místo. Dokonce i nemluvňata v kočárech, když spatřila tento úsměv, přestala vypadat jako nevrlá ztracená vejce a stala se skoro lidmi."
Knihy Pelhama Wodhouse se těší neslábnoucí oblibě čtenářů už osmdesát let. Vyšehrad vydal (v překladu Ladislava Smutka) jeden z jeho nejlepších humoristických románů. Jmenuje se UKVAPENÝ SAM.

ČEŠI A NĚMCI v letech 1918 až 1938 je téma plné záludností; však je také Johann Wolfgang Brügel (moravský Němec, právník, novinář a historik) ve stejnojmenné knize zpracoval na osmi stech stranách. Brügel, přívrženec sociálnědemokratických ideálů a odpůrce nacismu, za války prosazoval společný zápas demokratických Němců a Čechů za osvobození společné vlasti. Od roku 1939 zásadně odmítal veškeré přesidlování či stěhování obyvatelstva. Tomuto stanovisku zůstal věrný až do své smrti v roce 1986. - Čechy a Němce vydala Academia v překladu Petra Dvořáčka.

Vyšlo pěkně vypečené poprázdninové číslo ROZRAZILU, revue na provázku. A úhlavní témata tohoto poutavého obrázkového časopisu? Vesmír, dále Morava, víno a slivovice. Velmi pěkná je vize o tom, jak se konečně spojí Brno s Prahou.

Pozor, soutěž!
ARGO vydalo PŘÍBĚHY OBYČEJNÉHO ŠÍLENSTVÍ. Poznejte z úryvku jméno autora.
"Americká univerzita - to je hromada křoví a cestiček a kravin. Pak jsem na takový ceduli uviděl svý jméno: Henry Chinaski, Čtení poezie... To jsem já, napadlo mě. Skoro jsem se rozesmál."
Kdo to napsal?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno jednoho z nejčtenějších i nejprovokativnějších amerických spisovatelů 2. poloviny 20. století.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Steven Jay Schneider: 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete) se jmény pěti výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

K minulé soutěžní otázce nás inspirovaly Stewartovy Záhady historie. Správná odpověď na otázku: Kdo údajně objevil Ameriku ještě před Kolumbem (podle mapy tzv. Vinlandu) zní: Vikingové.

Následují jména pěti výherců knižních novinek:
Jan Bajak z Bohumína;
Klára Edlová z Hněvotína;
Lenka Hradilová, Lysůvky;
Václav Kopecký, Chabařovice;
Jana Kořenková, Újezd u Valašských Klobouků.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu