Knihovnička Radiožurnálu

1. říjen 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Zažloutlé listy vrhají stíny do říčky. Větve stromů sklánějí se nad ní jak starostliví rodičové nad nemocným děckem. Hladina řeky je malířským plátnem a utržená větev bojuje s proudem. Nový měsíc vítáme Říjnovým zátiším ze sbírky, kterou Viki Shock nazval TICHÉ ODPOLEDNE NA ZAPRÁŠENÉ PŮDĚ. Vydal Clinamen.

"Jsme na důležité křižovatce a svobody máme až nebezpečně mnoho. Projevuje se to i v umění, a nejen pozitivně,"
píše sochař Olbram Zoubek, starosta Umělecké besedy, v 1. čísle revue Umělecké besedy pro literaturu, hudbu a výtvarné umění ŽIVOT, která začala vycházet po šestapadesátileté přestávce. Po loňské jedničce vyšlo číslo dvě, které se zaobírá především fenoménem krajiny, nejčastěji české. Zamyšlení spisovatele Antonína Bajaji začíná takto:
"Krajiny máme každý své. Často si je nosíme v sobě, patří k nám jako zděděná příjmení, jako například to mé, Bajaja. Princ? Žádný princ, protože o těch, co vyprávěli pamětihodné události, popřípadě je šikovně domýšleli, se kdysi říkalo, že bájajú. Někdo z mých pradědů byl tedy takový bájaja, čímž předznamenal krajiny, o kterých se mi zdává..."
ŽIVOT - revue Umělecké besedy číslo dvě.

"Upřený pohled do očí je výzva a často se k němu uchylují dominantnější jedinci. Ti také hlídají přístup ke klozetu, dlouho v něm zůstávají a vždy ho používají jako první."
Čtu z knihy KOČKA DŮVĚRNĚ. S podtitulem Nezbytná příručka pro všechny milovníky koček napsala Vicky Hallsová. V překladu Jarky Vrbové vydal BBart.

"Moje doktorka říká, že Češi jsou národ, který se bojí pohnout. A když už se pohne, tak nerad a jen o kousek. Že zná spoustu lidí, kteří se skoro jako já nemohli hnout z místa, kde se narodili, a když už se přestěhovali, stejně se zase po čase vrátili tam, kde mají své kořeny."
Jaroslav Rudiš (ročník 1972) vydal v Labyrintu GRANDHOTEL, román nad mraky, a David Ondříček podle Rudišova scénáře právě dokončil stejnojmenný film.

Jednadvacetiletá Sandra Vebrová píše pohádkové příběhy od dětství. V nakladatelství XYZ vyšla její první kniha LUKO - MALÝ VLKODLAK. Příběh, odehrávající se ve městě Stvůronu, je tak akorát strašidelný, napínavý i tajuplný; a dvanáctiletý Luko má samozřejmě věrnou lidskou kamarádku. Ilustroval Petr Bauer.

Pozor, soutěž!
ARGO vydalo v rámci reprezentativní Ilustrované historie lidstva VELKÉ CIVILIZACE díl Kultura a společnost starověku. Velkokniha s detailem řecké sochy boha Apollóna na přebalu shrnuje mnohé z čerstvých poznatků světové archeologie, etnohistorie a antropologie. V kapitole Střet kultur čteme:
"Epidemie chorob byly neustálými společníky evropských cestovatelů a osadníků. Kamkoliv přišli, přinášeli s sebou své parazity. Tak v roce 1519 vpadl Španěl Cortés do středního Mexika a podmanil si aztécké hlavní město Tenochtitlán. Příčinou byla vojenská, ale i mikrobiální invaze."
Jakou smrtelnou nemoc zavlekla Cortésova armáda mezi Aztéky?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, jaké evropská choroba kosila na začátku 16. století Aztéky?

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Vlastimil Podracký: Hrdinům se neděkuje aneb Příběh Vladimíra Hučína) se jmény pěti výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

K minulé soutěžní otázce nás inspiroval třetí svazek Andersonových pohádek z nakladatelství BRIO. Podle ukázky jste měli poznat pohádku O ošklivém káčátku, což jste také v hojném množství učinili.

Následují jména pěti výherců knižních novinek:
Dominik Adler, Židlochovice;
Václava Brabcová, Mladá Boleslav;
Lucie Gallo, Mnichovice;
Lan Licek, Ústí nad Labem;
Martin Zajíček z Domažlic.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu