Knihovnička Radiožurnálu

24. září 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Obzor v západu stříbrný světlý modrý s růžovou nažluto. Prý je to znečištěným ovzduším. Na nebi se třpytí blesky. Co je to za svět, že umírá tak hezky? Host vydal sbírku veršů Yvety Shanfeldové - NOČNÍ KRČNÍ HŘÍDEL se ta knížečka jmenuje.

"Blízký kontakt s matkou je v prvním roce života nenahraditelný. Vždyť se koneckonců říká, že děti se mají doslova a do písmene vy-chovat. A tak je hlaďme a chovejme, a užívejme si neopakovatelné okamžiky, které nám jejich narozením byly dopřány."
Portál vydal 300 RAD PRO PRVNÍ ROK S DÍTĚTEM. Napsala Helena Chvátalová, šéfredaktorka časopisu Děti a my.

"Koktavost je handicap, který naše společnost trestá snad ze všech nejvíce. Mnoho koktavých už v mladém věku zjistí, jak na jejich koktavost reaguje okolní svět. Společnost požaduje, aby mluvili plynule, a když to nesplní, dělají něco špatného. Kdo dělá něco špatného, cítí se provinile."
Brněnská edice pedagogické literatury Paido vydala česky zásluhou Jakuba Kubiase a Alžbety Peutelschmiedové mimořádně užitečnou knížku Fredericka Murrayho a Susan Edwardsové PŘÍBĚH JEDNOHO KOKTAVÉHO.

Jelen připravil Smolíčkovi na každý den čtvrt litru mléka. Vypil Smolíček v běžném (nepřestupném) roce hektolitr tohoto nápoje?
Úlohu vybírám z matematických pohádek Marka Veselého BYLO - NEBYLO pro 2. stupeň základních škol (vydal Albatros).

Shodou okolností právě vyšlo i 111 MATEMATICKÝCH POHÁDEK od Libuše Hozové s obrázky Honzy Vyčítala - tahle knížka z nakladatelství Karel Hoza je určena čtenářům od 11 do 111 let.

"Učme se dívat na hmotu nejen očima vědce, ale i očima umělce. Učme se hmotu obdivovat, vnímat ji srdcem. Učme se mít celistvý pohled na skutečnost. Také láska není nic neskutečného; je to realita, i když se nedá změřit a zvážit. Snažme se uvažovat v tomto řádu, protože bez umění a lásky život nutně vede ke smrti."
Z myšlenek lékaře a kněze Ladislava Kubíčka, zavražděného přede dvěma roky na faře v Třebenicích, vybrala Marie Svatošová. Knížku ZAPALUJI? vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Pozor, soutěž!
Albatros nabízí čtenářům od 12 let výpravnou publikaci Roberta Stewarta ZÁHADY HISTORIE (přeložila Jana Chartierová). Kniha vychází s podtitulem "Zcela nové informace o tom, proč faraóni stavěli pyramidy, kdo doopravdy objevil Ameriku a o dalších sporných okamžicích světových dějin". Po staletí se většina obyvatel západního světa domnívala, že jako první se do nového světa dostal mořeplavec Kryštof Kolumbus v roce 1492. Ale v roce 1957 byla objevena mapa tzv. Vinlandu, podle níž prý Kolumba téměř o 500 let předběhli... kdo?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, kdo údajně objevil Ameriku ještě před Kolumbem - podle mapy tzv. Vinlandu.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne - Jitka Kulhánková: Posezení s Janem Burianem - se jmény jedenácti výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

K minulé soutěžní otázce nás inspiroval Ferdův slabikář od Ondřeje Sekory. Měli jste vymyslet říkadlo s co největším počtem hlásky Ř. Přišlo mnoho vtipných a pěkných odpovědí, těžko se mezi nimi vybírá. Potěšte se spolu se mnou aspoň některými:
Řekyně řeřichu vařila, řapíky v řece nořila.
Přemysl přeříkal přísahu, přecenil při tom přípravu.
Řečnil, přeřeky říkaje, v příšeří příšerně říhaje.
Řehoři, přiřízni překližku, překřížím příčku na křížku.
Přijel křeček na tříkolce ke skřítkovi v lese.
Cos to přivez na přívěsu? Tři sta hříbků přece!
Přestože Ondřej hřímal, Řehoř pod peřinou dřímal.
Řeka Ohře vře a víří, přes překážky k moři míří.
Z Říma do Paříže koření vezu. Před lapky, biřici celá se třesu!
Říká řezník Pepa: Jsem zdravý jak řepa!
Řehtali se Bořek s Jiřím, jak vypadaj netopýři:
malý teřich, řídké chmýří - převelicí kavalíři.
Jiří řeže dříví z břízy, za vteřinu čtyři řízy.
Řehoř řeže dříví z dřínu; dva, tři řízy za vteřinu.
Kmotře, přepřáhni spřežení, přivezli pepř a koření.
Tetřev, střída, stříkačka, ředkev, řepa, řehtačka -
tato slova, to mi věř, obsahují spoustu EŘ.

Následují jména jedenácti výherců knižních novinek:
Petr Bolina, Kamenné Žehrovice;
Zdenka Janečková ze Zlína;
Alena Kalužová, Háj ve Slezsku;
Martin Kinc, Vranov nad Dyjí;
Markéta Lanková, Praha 8;
Barbora Pegleyová, Prachatice;
Ludmila Piskořová, Fryčovice;
Marcela Prokešová, Prachatice;
Miloš Študent, Siřejovice;
Petra Vymazalová, Loučka;
Jaroslava Wanieková ze Šumperka.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu