Knihovnička Radiožurnálu

17. září 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Od roku 1995 vycházejí autorské knížky českého Newyorčana Petra Síse také česky; jsou ozdobami knihoven a miláčky nejen dětských čtenářů. Ta dosud poslední (vydal ji Labyrint) se jmenuje HREJ, MOZARTE, HREJ. Obrázkový příběh malého Wolfganga, který musí trávit dětství u klavíru a houslí, a pro zábavu si vymyslí vlastní svérázný svět, je určen dětem od čtyř let.

"Kasírovalo se vždycky. A samozřejmě, že se zápasy prodávaly. K fotbalu prostě korupce patřila. Některé aféry byly taktně uklizeny pod stůl, což byl případ komplotu Třince a Bohemians proti Spartě, ale na exemplární tresty nedošlo; konala se přece slavná Československá spartakiáda 1975... Všechny korupční aféry a skandály však nemohly trumfnout to, co se provalilo na jaře roku 2004."
Čtu z knihy KREV, POT A SKLUZY aneb Ivánku, kamaráde... Pro Nakladatelství XYZ napsal Petr Čtvrtníček s kolektivem.

"10. září 1968 zadrželo oddělení Státní bezpečnosti v Karviné jídelní lístek, v němž byli uráženi vedoucí političtí představitelé okupačních vojsk. Nabízel například tyto chody: Brežněv ve vlastní šťávě, Varšavská sekaná, Gomulka a la divoký kanec, Brežněvův mozek s vejci, Varšavská smlouva s plísní, Ivan v rejži, a podobně."
Nakladatelství Dokořán a Ústav pro soudobé dějiny přicházejí s publikací POLSKO A ČESKOSLOVENSKO V ROCE 1968. Sestavili Petr Blažek, Lukasz Laminski a Rudolf Vévoda.

Vyšlo 64. číslo REVOLVER REVUE, plné zajímavých textů a výtvarných souborů. Upozorňuji na fotografie Tchajwaňana Simona Changa, studenta pražské FAMU, pořízený v pavilonu depresí Psychiatrické léčebny v Bohnicích. Viktor Kolář uvádí snímky textem, v němž mimo jiné píše:
"Soubor záběrů o trpících ženách Simon nasnímal s trpělivou čínskou tváří, účastnou kamerou a z největší možné blízkosti. Kde je hranice mezi normalitou a patologií? Pohlédneme-li na Simonovy fotografie, zjistíme, že vše je nanejvýš relativní."
Revolver revue číslo 64.

Pozor, soutěž!
Kulturní svět loni vzpomněl dvou set let od narození Hanse Christiana Andersena, a nakladatelství Brio při té příležitosti vydalo celé jubilantovo pohádkové dílo. Právě vyšel svazek třetí, opět pod názvem ANDERSEN - POHÁDKY. Na tisíci sedmi stech dvaceti stranách komplet obsahuje 156 pohádek a více než tisíc ilustrací od Kamily Štanclové a Dušana Kállaye. Poznejte z následujícího úryvku název pohádky:
"Mláďata uposlechla matku kačenu, ostatní kachny na ně hleděly a nazlobeně brebentily: Hleďte! Teď se nám zde usadí ještě tahle čeládka. Jako by nás tu už nebylo dost. Fuj, a jak tamhleto kachně vypadá! To mezi sebou nestrpíme!"

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, z které Andersenovy pohádky je věta:
"Blížila se zima, taková, na jakou lépe nemyslet - a ubohému káčátku se vedlo všelijak."

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne - Dorothy Sayersová: Oxfordský anonym - se jmény šesti výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

K minulé soutěžní otázce nás inspirovala kniha Jasný pohled slepého krále od Jiřího Bílka. Na otázku, kterého českého básníka tento příběh inspiroval k napsání básně Na Bezdězi, jsme dostali 343 odpovědi, z nichž polovina byla správná. Mýlili se ti posluchači, kteří uvedli jméno Karla Hynka Máchy. Báseň Na Bezdězi, která začíná:
Zas v okně zadumán? Zas toužíš v dáli?
Kde myšlenky tvé toulají se, kde?

napsal SVATOPLUK ČECH.

Následují jména šesti výherců knižních novinek:
Pavlína Bučková, Medlovice;
Michaela Graeberová, Frýdek-Místek;
Alena Krejčí ze Zábřehu;
Marie Poláková, Kamenná u Trhových Svinů;
Stanislav Šolc, Ostrava;
Vratislav Tůma, Praha 4.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu