Knihovnička Radiožurnálu

10. září 2006
Knihovnička Radiožurnálu

"Zapadající slunce se utápělo v oblacích a pak už jen jako řeřavý nebeský kotouč signalizovalo svoje blízké zmizení. Období sucha zbavilo stromy listí, hory zpustly a řeky trpěly. Domy vyčnívající z holého úbočí byly žárem vybělené. A v jednom z nich, na samém vrcholku kopce, žil oráč se svou krásnou dcerou..."

Nakladatelství Brio vydalo AFRICKÉ POHÁDKY od konžského spisovatele Kamy Sywora Kamandy - přečetla jsem začátek té, která se jmenuje Začarovaná dívka. Moc pěkné pohádky moc pěkně ilustroval Miloš Kopták; neopominutelná je i typografická úprava Clary Istlerové.

"Taky se vám stává, že se vyjadřujete k něčemu, čemu nerozumíte, řešíte problémy, které nechápete a děláte něco, co nechcete?" ptá se jeden smutný pán kolegy, který odpoví: "Jestli se mi to stává? Já takhle žiju!"
Vyšehrad vydal knížku kreslených vtipů Václava Hradeckého JAK JE TO V ŽIVOTĚ DOOPRAVDY; oceníte ji, pokud máte rádi chytrý humor.

"Tato kniha je určena těm, na které jsou kladeny příliš velké požadavky, koho drtí spěch, přetížení, konflikty, vztek, příliš mnoho požadavků naráz,"
čtu na přebalu příručky Nicole Truckenbrodtové STRES? NEZNÁM! aneb Jak si efektivně zorganizovat práci a nepodlehnout stresu. Vydala Grada.

"Pondělní rána jsou stejně šedivá a marná jako celý týden. Jak ti všichni, co sedí v tramvaji zamaskováni novinami, prožili dva dny volna? Večery proseděli u černobílých oltářů televize. Možná si zanadávali na režim. Spali, milovali se, někde se hádali - Houfová morálka, bažina vědomí, jak zpívá Hutka."
Václav Vogl (ročník 1951) byl dvacet let elektrikářem v Záluží u Mostu, pak se živil jako fotograf, psal folkové texty, vedl hotel na Klínovci... a TORST právě vydal jeho první prózu, autobiografický román SMETIŠTĚ VZPOMÍNEK.

"Na gymnáziu se od svých spolužáků odlišoval. Byl velmi inteligentní, nepříliš družný, uzavřený, nesmírně pracovitý, s vyhraněnými názory i zájmy, se sklonem k asketismu. Kopanou provozoval tajně, protože tehdejší střední škola tento sport zakazovala. Měl v oblibě dějepis, přírodopis a fyziku, později i logiku a psychologii. Francouzštinu ovládl daleko nad středoškolskou úroveň; už na gymnáziu začal překládat Zolův román Zabiják - ten vyšel v roce 1905 v Praze knižně. Mladý překladatel, do té doby v dokladech vedený jako Eduard, na titulní straně Zolovy knihy poprvé uvedl své jméno jako EDVARD BENEŠ."
Cituji z knihy Karla Novotného a Zlaty Kufnerové ČLOVĚK EDVARD BENEŠ. Vydala Dita.

Pozor, soutěž!
Už po deváté vychází v Albatrosu FERDŮV SLABIKÁŘ od Ondřeje Sekory.
A teď, děti, pozor dejte, říkadla si přeříkejte.
Jsou pro všechna písmenka, pro tlustá i pro tenká,

napsal pan Sekora, který učí děti zábavnou formou psát i vyslovovat jednotlivá písmena, například:
Ríša roztrhal si svetr, má tam díru jako metr.
Jenže Ondřej Sekora zapomněl na Ř. Zkuste vymyslet říkadlo, v kterém bude co nejvíckrát právě hláska Ř.

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište podle vzoru - Cácorka capala cestičkou, pocákala ji celičkou - říkanku na Ř.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne - Jan Trojan: Josef Schreier (Podivuhodné osudy zapomenutého moravského skladatele a kantora) - se jmény devíti výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

K minulé soutěžní otázce nás inspirovala publikace Co dělá tebe tebou, konkrétně kapitola o fóbiích. Správná odpověď: Amarofóbie je strach z dopravních prostředků.

Následují jména devíti výherců knižních novinek:
Tereza Bílková, Praha 8;
Judita Fischmannová, Praha 6;
Petr Halva, Praha 4;
Ladislav Ližan z Plzně;
Radka Slepičková, Ústí nad Labem;
Vlasta Sobková, Frýdek-Místek;
Tamara Šmrhová, Třemošná;
Milan Večeřa, Holešov;
Šárka Zikmundová z Nového Boru.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu