Knihovnička Radiožurnálu

9. červenec 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Také se vám občas uprostřed noci stane, že vám u ucha zabziká komár a vy ho pak, dokonale probuzeni, marně hledáte? Sugestivní pocit nerovného zápasu a zoufalství z bezmoci připomene znamenitý, v pořadí druhý román Williama Faulknera KOMÁŘI. Odehrává se v americkém New Orleansu, městě sužovaném nálety tohoto obtížného hmyzu, ale připomíná i Konfuciův citát o intelektuálních komárech, kteří ze sebe navzájem vysávají nové nápady. Faulknerovi Komáři vycházejí poprvé česky (v překladu Petra Onufera) v Novartisu; je to firma, která dodává na trh přípravek uklidňující pokožku, podrážděnou komářími štípanci.

"Mezi vlastnosti, jimiž člověk ztrpčuje život druhým, patří pýcha. Týká se jak jednotlivce, tak společnosti. Pýcha, související s přeceňováním sebe a se samolibostí, je naprostou ztrátou pokory, způsobenou úspěchem."
Nakladatelství Lidové noviny nabízí v rámci Knižnice Klubu Vltava PŘEMÍTÁNÍ O ČLOVĚKU, ŽIVOTĚ A DOBĚ od filosofa Jiřího Hermacha. Editorkami díla jsou Jarmila Lakosilová a Milena Hurtová.

Jan Drozd, ročník 1914, původem z Frenštátu pod Radhoštěm, autor deseti knih, vůdčí osobnost literárního severu naší republiky, po roce 1970 svévolí politické moci dělník, mimo jiné autor studie s výmluvným názvem Autoři Slezských písní (a přitom: kdo dnes zná jméno Ondřej Boleslav Petr?), tedy Jan Drozd napsal cyklus pěti novel SMUTEK Z MILOVÁNÍ o tragické lásce dětské, jinošské, studentské, manželské a stařecké. A teprve nedávno vzniklo deset dalších povídek - ŽIVOT NA HRANĚ. Všechny zmíněné prózy vydalo rok po autorově smrti nakladatelství Tilia.

"Jana zhasla světlo. Co si počnu s mužským, který se mnou žije bezmála už pět let a teprve dneska se projevil? Co s chlapem schopným prásknout vlastní dítě policajtům, sebrat mu hračku? Co s ním? Jenže co bez něho? Žít sama s Evičkou, na to nemám dostatek sil, toho se bojím víc než příští facky."
Mladá fronta vydala brilantní novelu Ivana Binara DEN, KDY SLÉTLY VLAŠTOVKY, která se odehrává v době vrcholící sovětské okupace; tragikomickou podobu politické demonstrace na český způsob.

Jota nabízí malou, ale nezapomenutelnou knížku Teda Leeche FAKT HNUSNÝ FAKTA. S ohledem na dobu nedělního oběda obezřetně vybírám: Staří Římané používali jako zubní pastu rozdrcené myší mozky. Každoročně ve spánku spolknete průměrně čtrnáct mušek a broučků. Za svůj život vyprodukujete tolik slin, že by naplnily plavecký bazén. Při kýchnutí se vzduch vaším nosem žene rychlostí sto šedesáti kilometrů v hodině.

Pozor, soutěž!
Nechcete prozatím o fotbalu ani slyšet? Pro změnu si o něm čtěte v knize, kterou vydal Triton v překladu Pavla Dufka; jmenuje se PELÉ - vlastní životopis. Doplňují ji statistické údaje a na 50 barevných fotografií. Krátká ukázka:
"Co jsem za člověka? Pelé, jak stále zdůrazňuji, není žádné barvy, rasy ani vyznání. Jsem Brazilec a my jsme zkrátka a dobře klidný, veselý národ. Skoro pořád mívám dobrou náladu."
A váš úkol? Jaké je jeho křestní jméno?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, jaké křestní jméno dali rodiče v brazilské obci Tři srdce v roce 1940 svému chlapci, který se později proslavil jako fenomenální hráč kopané.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne - Gabriel Pirický: Turecko (se jmény osmi výherců soutěže Knihovničky) se těší Jana Klusáková.

K minulé soutěžní otázce - správná odpověď:
Kulinární průvodce z nakladatelství Slovart je velká maďarská kuchařka: autor Dobošova dortu Josef Doboš (Jószef Dobos) je tudíž Maďar.
Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Daša Hadašová, Prostějov;
Jaroslava Indrová, Ostrava-Poruba;
Mirka Konečná, Prušánky;
Ludvík Lošek, Olešnice u Českých Budějovic;
Jana Myslikovjanová, Frýdlant nad Ostravicí;
Eva Novotná z Bruntálu;
Eva Vaňková z Prahy 5.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu