Knihovnička Radiožurnálu

25. červen 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Špilberk nemusí mít komplex z Hradčan - každej, kdo něco znamenal, tam bručel. Svratka a Svitava nemusí mít komplex z Vltavy - nezáleží na velikosti, ale na povaze. Česká je lepší než Václavák, v Brně jsou holky hezčí, je odsud blíž do Zlína, větší kopce, přehrada a každý fotbalový fanoušek tu nenávidí Spartu Praha.

Báseň Karla Škrabala Brno a mnoho dalších zajímavostí čtěte v poutavém časopise ROZRAZIL. Šesté číslo této Revue na provázku je věnováno poezii a fotbalu.

Na prahu prázdnin máme dobrý tip na dárek pro vaše děti: BBart vydal knihu plnou vtipných a nenápadně výchovných komiksových příběhů Svatopluka Hrnčíře a Adolfa Borna VYNÁLEZY PANA SEMTAMŤUKA. (Zná je dobře každý čtenář Čtyřlístku.)

"Na začátku roku 1961 nastoupil do ostravského angažmá mladý choreograf Pavel Šmok; měl pověst dobrého tanečníka a nekonvenčního začínajícího tvůrce. Hudba se v jeho bezbřehé fantazii proměňovala v představy pohybů nečekaných a neobvyklých, hlavně však odporujících všem dosavadním zvyklostem a tradicím."
Elena Paclová v knize UDĚLEJ, NAUČÍŠ SE TO PAK vzpomíná na své osudy tanečnice a baletky, která působila na mnoha československých scénách. S knihou, připsanou "všem, jimž práce přináší nejen obživu, ale i potěšení," přichází Nakladatelství Jaroslava Poberová.

Asertivita je přímým, poctivým a přiměřeným vyjádřením vlastních názorů, potřeb a pocitů, které neporušuje práva druhých a nesnižuje jejich důstojnost. Člověk, který se chová asertivně, je schopen požádat o to, co potřebuje; neříká ANO, chce-li říci NE; neuráží se, je-li odmítnut a umí vyjádřit jak kritiku, tak pochvalu.
Chcete to také umět? Může vám pomoci příručka Radkina Honzáka a Vladimíry Novotné JAK SE ASERTIVNĚ PROSADIT - Grada ji nabízí v edici Psychologie pro každého.

Atlantis dosud vydal sedm románů Ferdinanda Célina v překladu Anny Kareninové. Nyní vyšel první díl třísvazkového životopisu tohoto významného francouzského spisovatele od Francoise Gibaulta ČAS NADĚJÍ. "Je to příběh osamělého člověka," píše autor v úvodu, "příběh chlapce, školáka, učně, studenta, vojáka, dobrodruha a lékaře; začíná Célinovým narozením v květnu 1894 a končí říjnem 1932, kdy v Paříži vybuchla nálož - vyšel román Cesta do hlubin noci." Také Čas nadějí přeložila Anna Kareninová.

Pozor, soutěž!
Slovart vydal výpravnou kuchařku, která má v názvu jméno země, jejíž pokrmy představuje. K vyhlášeným tradičním pochoutkám tohoto kulinárního průvodce patří Dobošův dort - skládá se z šesti tenkých piškotových plátů, spojených čokoládovým máslovým krémem a je pokrytý karamelovou polevou. Koncem 19. století ho vytvořil kuchařský mistr Doboš. Odkud pocházel?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno země, která kromě dalších lahůdek proslula Dobošovým dortem.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou ve 20 hodin 25 minut u pořadu Kniha týdne - Karel Kazbunda: Sabina - Neuzavřený případ policejního konfidenta (se jmény osmi výherců soutěže Knihovničky) se těší Jana Klusáková.

Správná odpověď na minulou soutěžní otázku: autorem sbírky A co? je básník František Halas. Následují jména osmi výherců knižních novinek:
Iveta Balouchová z Bánova
Ilona Gottwaldová, České Budějovice
Helena Gruberová, Kout na Šumavě
Dušan Jacko, Trenčín, Slovensko
Jiří Martiník z Ostravy
Ladislav Ševčík, Slavičín
Václav Včelák, Sokolov
Jiřina Zmrzlá, Praha 2.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu