Knihovnička Radiožurnálu

18. červen 2006
Knihovnička Radiožurnálu

"Na světě je zavedeno, že spousta hloupých hraje si na chytré. Z chytrých, kterých je na světě nedostatek, jen ti nejchytřejší si hrají na hloupé a je s podivem, že Paleček při svém mládí tohle věděl i ovládal," píše Jan Werich v jedné z pohádek svého FIMFÁRA. FIMFÁRUM - devět filmových pohádek, včetně fotografií a výtvarných návrhů, pro čtenáře od devíti do devadesáti devíti let vydal Albatros.

"Petrohradskou Kunstkameru založil Petr Veliký v roce 1714; měla obhájit jeho abnormální zájem o rozličné kuriozity a hříčky přírody. Dnes už se zde sice nevystavuje nadměrný penis Petrova oblíbeného obra, ale pořád je zde jeho kostra, a také zuby, které vytrhl sám car, nadšený zubař-amatér... Otevřeno denně kromě pondělí, vstupné 3 dolary nebo 200 rublů,"
čteme v turistickém průvodci PETROHRAD řady Rough Gides od Dana Richardsona. Vydala Jota.

Knihy finského humoristy Arto Paasilinny našly díky nakladatelství Hejkal četné čtenáře i u nás. Po titulech Zajícův rok, Stará dáma vaří jed a Chlupatý sluha pana faráře je to LES OBĚŠENÝCH LIŠEK. Pokud máte rádi hodně černý humor a chcete se uprostřed českého léta ochladit příběhem z laponské zimy, neváhejte. Paasilinnův Les oběšených lišek přeložil Jan Petr Velkoborský a ilustroval Jiří Slíva.

Tentýž Jiří Slíva je autorem znamenité knížky kreslených vtipů IN VINO, a člověk jen žasne, k jakému bohatství nápadů a jejich variací může inspirovat ušlechtilý nápoj - víno. Autor v úvodu napsal:
"Chápu víno jako nápoj převážně společenský. Raději popiji s dobrými přáteli víno ze severního svahu a zcela bez přívlastku, než abych srkal s nudnými a nadutými patrony přívlastkové víno z jižního svahu."
Knížku In vino - Jiří Slíva vydal Slovart.

"Hledejme českou slávu v dějinách tam, kde nezněly fanfáry a neřinčely vítězné zbraně. Hledejme ji za jevištěm popisovaných událostí, kdy se u nás skoro z trosek znovuzrodil český národ,"
cituji z úvodu druhého dílu knihy, kterou autoři Zdeněk Čech, Michael Borovička, Jan Kadlec, Martin Pitro a Petr Vokáč nazvali DRSNÝ STŘED EVROPY aneb 24 příběhů starší i novější minulosti. Vydal Daranus.

"Tento výjimečný génius nebyl žádný osamělý jedinec, který chtěl udělat všechno sám a ovládal všechny kolem sebe. Naopak to byl inteligentní muž, který uměl přenášet pravomoc na jiné a věděl, kdo se nejlépe hodí pro jakou práci."
BBart vydal životopisnou knize GAUDÍ od Gijse van Hensbergena. Přeložila Hana Volejníková.

Pozor, soutěž!
Nakladatelství Argo nabízí v Edici historické myšlení TŘI STUDIE Martina Nodla o době jistého českého panovníka, jehož jméno byste měli poznat. Martin Nodl o něm napsal:
"Obratnou sňatkovou politikou mistrovsky navázal na strategicky úspěšné konání svého otce; v případě nutnosti neváhal sáhnout po ruce nevěsty, kterou původně zamýšlel provdat za svého syna. Prostřednictvím sňatkové politiky připojil ke Koruně české zbylá slezská knížectví a pro svého druhorozeného syna připravil cestu k získání alespoň části anjouského dědictví."
Kdo to byl?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno českého panovníka, k němuž se italský básník Francesco Petrarca obracel verši: Tebe jediného si prosíme, pohled na tvou hvězdnou tvář si žádáme.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou ve 20 hodin 25 minut u pořadu Kniha týdne - dnes vám představíme novinku Miloše Urbana Pole a palisáda - (se jmény osmi výherců soutěže Knihovničky) se těší Jana Klusáková.

K minulé soutěžní otázce - správná odpověď: V roce 1768, kdy otec Leopold vyjednal pro syna skladbu opery, bylo Wolfgangu Amadeu Mozartovi dvanáct let. Posluchačka Alžběta Peutelschmiedová z Olomouce nám k tomu napsala:
"O rok dříve (1767) pobýval Wolfgang v Olomouci - složil zde symfonii číslo 6 - F Dur."
Následují jména osmi výherců knižních novinek:
Vít Káňa z Havířova
Jiřina Kletečková z Pelhřimova
Alena Korandová ze Zlína
Jitka Lehocká z Ostravy
Karel Nekolný, Nučice
Dagmar Šimková, Ostrava-Poruba
Eva Tylšová, Nové Město nad Metují
Zdeněk Volf, Dvůr Králové nad Labem.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu