Knihovnička Radiožurnálu

11. červen 2006
Knihovnička Radiožurnálu

"Všechna zvířata, která dorazila na břeh moře, mířila k jednomu bodu. Zdálky vypadal jako malá stříbrná ryba, zblízka jako větší stříbrná ryba, a když doletěli až k tomu... Tohle je určitě kino, vykřikl Bělobřich. - Kino bylo dokonale hladké, obrovské, s ploutvemi a vodotryskem. Rozvážně plulo v mořských vlnách a otevřenou hubou do něj proudili návštěvníci."

Kdo jsou Šmajda, Šupito, Bělobřich a Žerebrouky? No přece hrdinové knížky Ivy Procházkové MYŠI PATŘÍ DO NEBE (ale jenom na skok). Vydal ji Albatros s obrázky Markéty Prachatické pro děti od sedmi let.

Cokoliv o našem hlavním městě a ještě něco navíc se dozvíte v dalším svazku Českého atlasu, obrazovém vlastivědném průvodci - tentokrát nazvaném PRAHA - jeho autorem je Jaroslav Kocourek. O budově, z které právě vysíláme, mimo jiné čteme:
"První republika znamenala pro rozhlasové pracovníky období častého stěhování - teprve v roce 1933 byly pro vysílání upraveny prostory v konstruktivistické budově Poštovní správy na Vinohradské třídě číslo 12, kde Český rozhlas sídlí dodnes."
Vydal Freytag a Berndt, vytiskl PBtisk Příbram.

"Můj Mistr Jan Zrzavý, podoben bezpochyby záměrně, i s tím svým pěstěným, bíle prokvetlým plnovousem co nejvíc nějakému tomu pohádkovému gnómovi či permoníkovi, mi sice otevřel, ale stál přitom nikoliv jako normální tvor pevně na podlaze, nýbrž vznášel se jako nějaký vzdušný elf, vznášel se - a tančil na polici, vlastně soustavě polic u samých dveří; v každém případě přijal mne spatra,"
vzpomíná básník Jiří Kuběna na svou návštěvu v roce 1958 u malíře Jana Zrzavého v knižním novince PAMĚŤ BÁSNÍKA aneb Z mého orloje. Mimořádné dílo české memoárové literatury, navíc důležitý pramen poznávání kulturního života u nás, vydal Host.

Nedýchej a tiše seď, svoji tužku dobře veď.
Za úkol máš, a to šmahem, nakreslit vše jedním tahem.

V chladných letních dnech se mohou vaše děti zabavit s knížkou Zuzany Pospíšilové HÁDANKY A HŘÍČKY NEJEN SE SLOVÍČKY. Vydal Portál.

Dobrým tipem na dárek za vysvědčení je žhavá novinka nakladatelství LEDA: nejaktuálnější jednosvazkový ANGLICKO-ČESKÝ SLOVNÍK se sto tisíci hesly (včetně idiomatických vazeb) a čtyřmi sty tisíci českými ekvivalenty; přehlednost hesel zvyšuje dvoubarevný tisk. Autorem VELKÉHO ANGLICKO-ČESKÉHO SLOVNÍKU je Josef Fronek.

Pozor, soutěž!
Nechci být masem vzduchu okolo / jak se to líbí jim
nechci být kůlem vyhlášek / veřejným míněním
nechci být nápovědou co polyká jen prach
těch jejich komedií / hraných na márách.
Pták hlas Pták svoboda Pták prostor / Závidím

To je část skladby A co básník, která uzavírá poslední sbírku významného českého básníka A CO? - ta vyšla osm let po autorově smrti v roce 1957. Jak se básník, který zemřel ve čtyřiceti osmi letech, jmenuje?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno básníka, jehož dílo bylo brzy po jeho smrti komunistickou kritikou zavrženo jako formalistické, morbidní, scestné a škodlivé.
Z jeho ostatních sbírek vybírám: Dokořán, Torzo naděje, Já se tam vrátím.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou ve 20 hodin 25 minut u pořadu Kniha týdne - dnes vám představíme edici Dějiny do kapsy, kterou vydává nakladatelství Triton - (se jmény osmi výherců soutěže Knihovničky) se těší Jana Klusáková.

K minulé soutěžní otázce: podle ukázky jste měli poznat jméno autora a název jeho díla. A správná odpověď? Jana Lorencová: Krvavé oleje. (Autorka psala za přispění Jiřího Večeře.) Následují jména osmi výherců knižních novinek:
Radim Chalupník, Dalečín
Alena Jičínská a Pavel Mikan, oba z Pardubic
Iva Jurčíková, Chomutov
Věra Roztočilová, Praha 4
Vlasta Svobodová z Krnova
Jitka Šumová, Tatenice
Lída Wolanská ze Šumperka.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu