Knihovnička Radiožurnálu

28. květen 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Šeří se v sadě šeříkovém. Ó vůně pod kvetoucím slovem! Obloha pláče krvavě na sedmikrásky, po trávě a na stíněný kostel vzadu. Obloha pláče na zahradu. BBart vydal OHNICI, vrcholnou sbírku veršů Jiřího Ortena, u příležitosti 65. výročí básníkovy tragické smrti.

"V kostele mi vysvětlili, proč nemůžeme mít církevní svatbu; problém není v tom, že jsem transsexuál, ale že nejsem schopen naplnit akt manželství, sex. Prý je to jako s paraplegikem, který vinou ochrnutí nemůže mít se svou partnerkou sex - takový pár prý také nemohou sezdat."
HOST vydal PROMĚNĚNÉ SNY od Petry Dvořákové - deset rozhovorů o iluzích a deziluzích, které přináší víra.

"Falešné skromnosti neuznávám. Mé umění je podstatou, jediným důvodem a chtěním mého života, jím trvám i padám," napsal malíř Jan Zrzavý, a začínající kolegy nabádal: "Varuj se přespřílišných pochybností o sobě. Nedůvěra je největší tvůj nepřítel, který ti vyráží štětec z ruky. Musíš usilovati o to nejvyšší, žádej si uskutečniti nemožné, nepřestávej o tom sníti."
Jitka Měřínská je autorkou publikace JANU ZRZAVÉMU S LÁSKOU aneb O Janu Zrzavém s některými jeho příbuznými, přáteli, známými a s dalšími milovníky jeho díla. Pečlivě vypravenou knížku vydala obec Krucemburk a Společnost Jana Zrzavého tamtéž.

DĚJINY ČÍNSKÉHO MYŠLENÍ od Anne Cheng (680 stran) otvírám namátkou na straně 180 (kapitola Paradox) a čtu:
"Vědění považovat za nevědění - to je nejlepší. Nevědění považovat za vědění - to je špatné. Pouze ten, kdo špatné považuje za špatné, dokáže se špatnému vyhnout." Dějiny čínského myšlení vydala DharmaGaia v překladu Heleny Beguivinové, Olgy Lomové, Davida Sehnala a Dušana Vávry.

Děti mají rády smutnou českou kreslenou pohádku Krtek ve městě, a jistě si stejně tak oblíbí smutnou americkou pohádku MEDVĚD, KTERÝ NEBYL od Franka Tashlina. Od prvního vydání Medvěda uplynulo sice už šedesát let, ale na medvědovi nepoznáte nejen jak se tváří - ani jeho stáří na první pohled neodhadnete. Medvěda, který nebyl vydal Baobab; přeložili a k vydání připravili Tereza Horváthová a Jiří Dvořák.

Knihkupectví Mária Olšanská Příbram nabízí knihu Jana Čáky POUTNÍK MÁCHA o četných cestách básníka Karla Hynka Máchy. Tak například Gustav Pfleger-Moravský si do deníku zapsal:
"Jednou večer, když Mácha ve společnosti několika spolužákův tázán byl, proč není vesel, odpověděl: Jsem mrzutý dnes, půjdu na Karlštejn. A vyšed o půl desáté navečer, vyšel v čirou noc a bloudil až ku Karlštejnu..."

Pozor, soutěž!
Nejdůležitější knižní novinkou tohoto týdne jsou KRVAVÉ OLEJE z nakladatelství Jan Krystek Brno. Autorka shromažďovala materiály pro tento otřesný dokument o nelegálních obchodech s LTO (lehkými topnými oleji) od roku 1993. Získala i přímé svědectví jednoho ze zúčastněných, vymahatele dluhů a zprostředkovatele vražd, toho času ve výkonu trestu. Spisovatel Antonín Bajaja o Krvavých olejích napsal:
"Tato kniha dokazuje, že slova neztratila sílu."
Kdo napsal Krvavé oleje?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno statečné české novinářky a zdatné publicistky, autorky knihy Krvavé oleje.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 25 minut u pořadu Kniha týdne - Světlana Alexijevičová: Modlitba za Černobyl - (se jmény devíti výherců soutěže Knihovničky) se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu