Knihovnička Radiožurnálu

21. květen 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Ať jen se vlček točí rychleji a rychleji. Ještě včera byl bílý. V dětství tolik věříme, že nikdy nezemřeme. Netočí se tak rychle jako včera. Vidím barevné pruhy, co nesplývají v bílou a nevěřím už, že nezemřu.

Do antologie PATNÁCTKRÁT POEZIE LOTYŠSKO (vydalo nakladatelství Agite/Fra) byli zařazeni jen žijící lotyšští autoři tří generací. Ostatně Lotyši mají poezii v krvi, jak o tom svědčí studie Radegasta Parolka z první antologie Les duší, která vyšla před pěti lety. Citovanou báseň Janise Rokpelnise (ročník 1945) přeložil Petr Borkovec.

"Seina se halila do mlhy. Projel poslední remorkér se zelenými a červenými světly, vlekoucí tři nákladní čluny. Poslední autobus. Poslední metro. Před kinem byly sklizeny poutače a pak se zavíraly mříže... Maigret se šel natáhnout na rozkládací lůžko, aby načerpal novou energii."
Chcete si užít četbu bezvadné detektivky? Knižní klub nabízí hned dva příběhy Georgese Simenona v jednom svazku: NOC NA KŘIŽOVATCE a MAIGRET SE MÝLÍ. Přeložila Alexandra Pflimpflová.

Doktorka Božena Žemličková, známá pražská gynekoložka, říká, že období přechodu u mužů se jmenuje šluspanika. Všechno ostatní se pánové dočtou v knize, kterou napsal britský psycholog Roger Henderson: CO TRÁPÍ MUŽE PO PADESÁTCE. (Vydal Práh v překladu Zuzany Jungwirthové.) Autor na obálce knihy napovídá, co trápí muže v inkriminovaném věku: krevní tlak, sexuální zdraví, srdce, duševní čilost, prostata, strava, síla kostí, fyzická zdatnost a tak dále.

"Ležel jsem na matraci a poslouchal varhany. Jazyk mi visel z pusy a já se občas naklonil a namočil si ho do čaje z heřmánku, kterej mi Polák uvařil. Pohádka, že jsem zakopnul a nešťastně se pokousal, na něho nezabrala. Byl přesvědčenej, že jsem se popral. A skoro se trefil."
Labyrint vydal knižní debut třicetiletého scenáristy Marka Epsteina OHYBAČ KŘÍŽŮ. - Ohnout kříž zvládnou i začátečníci s nepoškozeným charakterem, píše autor. Ohnutý kříž snadno uplatníte i v prostorově nepatrné duši.

"Jeden mužík byl ženat s mladou ženou. Ve vesnici se ubytovali vojáci a jeden z nich byl poslán na nocleh k mužíkovi,"
začíná jedna z krátkých próz, které najdete v knížce RUSKÉ EROTICKÉ POVÍDKY. Reprint původního vydání z roku 1932 (Ruské lidové erotické povídky tehdy vyšly jako přísně soukromý tisk ve dvou stech číslovaných výtiscích), včetně neodolatelných ilustrací Františka Bidla, vydal TORST.

Pozor, soutěž!
Začátkem tohoto měsíce vydalo nakladatelství Jaroslava Kořána Gallery dlouho očekávanou knihu českého autora, který podává zprávu z posledních dvaceti let svého života. Poznejte z ukázky (zapsané před necelým rokem 10. července 2005) jméno autora a název knihy.
"Utekl jsem na chalupu. Jsem tu sám a mám tísně. Všechno mi připomíná prožitá desítiletí, jsem tu rád, je to mé útočiště, můj existenciální domov, ale znovu a znovu si tady uvědomuji, že není návratu, že už jsem někým jiným, než kým jsem býval, když jsem tu psával své hry, připravoval svá experimentální jídla, pořádal veselé večírky a organizoval tajné schůzky. Jsem starší, nemocnější, unavenější..."
Kdo to napsal a jak se kniha jmenuje?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou zase za týden se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu