Knihovnička Radiožurnálu

14. květen 2006
Knihovnička Radiožurnálu

I krása může být příliš zjevná. I krása může být klamavá. I velmi jasné vidění může být nečisté... Propast stále padá dolů jícnem vzhůru. Ale je ráj, který si zaslouží odpuštění, že se neozval, dokud se neobjevil ON... U příležitosti dvoustého padesátého výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta vydala Mladá fronta v edici Květy poezie MOZARTIANU od Vladimíra Holana.

"Když se začalo smrákat, šel jsem si lehnout, natáhl se na kanape a myslel na Sama. Bude rozkošné slyšet znovu jeho laskající hlas a být jím pomilován. Je vlastně bláznivé tolik se milovat... co kdyby jednou odešel?"
Jacob Israel de Haan, nizozemský právník a spisovatel, napsal svůj první román PIJPELINKY v roce 1904 - tehdy mu bylo třiadvacet. První nizozemská kniha o homosexuálním vztahu dvou studentů vyvolala ve své době skandál. Nyní ji vydává nakladatelství Tichá Byzanc v překladu Veroniky Havlíkové.

Iva Málková (znáte ji i z pořadu Radiožurnálu Stop obezitě) napsala spolu s Jaroslavou Štochlovou "glykemickou kuchařku" HUBNEME S ROZUMEM V PRAXI, aneb Jídelníček a tipy na celý den (vydala Grada). Co takhle dát si pohanku se zeleninou a grilovaným kuřecím masem, popřípadě rizoto s mletým masem?

"Pan strýček a obě tetičky už byli v salonu, když Fanny vstoupila. Sir Thomas se na ni zahleděl se živým zájmem a poté s uspokojením zaznamenal, že jí to krásně sluší a že dnes vypadá neobyčejně půvabně."
K úspěšným románům Jane Austenové, která žila na přelomu 18. a 19. století a je dodnes jednou z nejčtenějších autorek klasické anglické literatury (Rozum a cit, Pýcha a předsudek), patří MANSFIELDSKÉ PANSTVÍ - milostný příběh se šťastným koncem. Vydal Abonent ND v překladu Evy Kondrysové.

Jak se blíží doba dovolených, na pultech knihkupectví se objevuje stále více cestopisů. K těm mimořádně kvalitním se řadí SETKÁNÍ S MOŘSKOU VENUŠÍ aneb Průvodce krajinou Rhodosu od Lawrence Durrella. - Právě teď, v květnu, je tento řecký ostrov posetý květy; končí orchideje a rozkvétá dobromysl. Jen pro svatbu je květen nešťastný, protože, jak říká řecké přísloví: V máji se páří oslové. Setkání s mořskou Venuší vydal BBart v překladu Simony Mazáčové.

Pozor, soutěž!
O autorovi knížky, který vyšla v Albatrosu už po páté, víme, že se narodil 22. března 1892 v Rychnově nad Kněžnou, ale datum jeho smrti zůstalo neznámé - ví se jen, že to bylo počátkem roku 1945 v Osvětimi. Poznejte podle ukázky název knížky a jméno autora.
"My, kteří spolu mluvíme, chodíme se koupat do Kalhot nebo ke Klobouku. Cizinci se táží, odkud tato jména svůj původ vzala? Odpovídám, že tato jména pocházejí od nepaměti. Poněvadž všichni hoši, co se chtějí koupat, musejí se nejdříve svléknout donaha a pak v náručí si přenést všechny šaty na druhou stranu."

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno autora a název jeho knížky, jejíž vypravěč praví:
"Mně je všecko divné. Protože jsou Soumarovi bohati, Otakárek nesmí jít žebrem? Tak co má z toho bohatství?"

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 25 minut u pořadu Kniha týdne - sborník Karel Kryl: Rozhovory - (se jmény čtyř výherců soutěže Knihovničky) se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu