Knihovnička Radiožurnálu

23. duben 2006
Knihovnička Radiožurnálu

"Vrchlabí, německy Hohenelbe. Počátky tohoto sídla, nazvaného podle polohy na vrchním toku řeky Labe, skrývá šero dávných krkonošských pralesů," píší Jiří Louda a Blanka Zázvorková v úvodu své poutavé publikace VRCHLABÍ, která se dělí na textovou a fotografickou část. V edici Zmizelé Čechy vydala Paseka.

Paul Blick, hrdina románu Jean-Paul Duboise ŽIVOT PO FRANCOUZSKU, je osamělý padesátiletý novinář; realitě se brání polykáním antidepresiv - žena ho zruinovala, děti se mu vzdálily. Štve ho pokrytecká politika i konzumní způsob života. A stále víc ho přitahuje svět stromů, který vyhledává s fotoaparátem v ruce. Výsledkem je sarkastický a dokonce humorný román o generaci, která sice nezažila válku, ale zároveň jí chybí jakákoliv víra. Kritika srovnává Duboise s Johnem Updikem. Život po francouzsku vydal Odeon v překladu Alexandry Pflimpflové.

Produktivní nakladatelství Grada přichází v době, kde osychají meze, s dvěma příručkami. Alexandr Barták, autor ANTIKONCEPCE, v kapitole Spolehlivost antikoncepčních metod píše:
"Drsná pravda zní: skoro nic na světě není stoprocentní a v biologických systémech, jako je lidský organismus, už vůbec ne. Není ovšem důvod si zoufat: některé metody jsou skoro stoprocentní."
V návodné knížce CVIČENÍ V TĚHOTENSTVÍ A ŠESTINEDĚLÍ jsem nalistovala kapitolu Nejvhodnější druhy sportů. Autoři doporučují především chůzi: díky tomuto zdravému vytrvalostnímu tréninku se voda z otékajících nohou odvede zpět do těla, zvýší se častý nízký tlak a mohou vymizet nevolnosti a závratě. Dokonce i chůze na místě v místnosti je sportovní aktivitou.

Kolik obcí u nás v posledních sedmdesáti letech muselo vzít za své v tak zvaném vyšším zájmu, a kolik tisíc lidí, hluboce zoufalých, přišlo o domovy se vším, co s pojmem domov souvisí? Zmíněné dávné i nedávné křivdy sevřou také vaše srdce, pokud se začtete do pečlivě vypravené a bohatě ilustrované knihy CHUDOBÍN aneb Historie zaniklé obce (editor Milan Peňáz). O Chudobínsku se před sto lety psalo jako o nejkrásnější krajinářské perle na Svatce. V roce 1951padlo rozhodnutí: obec bude po dostavení vírské přehrady zatopena, k čemuž došlo l. května 1957. Knihu Chudobín - historie zaniklé obce, vydala obec Vír.

Pozor, soutěž!
Zlatým hřebíkem Knihovničky je další díl edice Album, kterou pro BBart připravuje Petr Volf: OBRAZY ANTONÍNA SLÁDKA z let 1961 až 2005. Jsou to Sládkova Zátiší, dále krajiny-moře, ulice, hospody, portréty známých, žen, autoportréty, akty a plakáty.
"Nemám rád agresivitu soudobého výtvarného umění," říká Sládek,"možná proto chci svou tvorbou lidem ukázat, že vedle šílenství současného světa chválabohu existuje normální život."
Začátkem 70. let patřil Antonín Sládek k úspěšným tvůrcům českého filmového plakátu. K jeho nejvýraznějším dílům patří plakát k snímku s následujícím sloganem: Anglický barevný film, jehož hrdiny jsou Beatles s patnácti písničkami. Jak se ten film jmenuje?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, uveďte název animovaného filmu, který v roce 1971 opatřil pro českou distribuci plakátem malíř Antonín Sládek.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 25 minut u pořadu Kniha týdne - Rozrazil číslo tři - revue na provázku (se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky) se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu