Knihovnička Radiožurnálu

16. duben 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Nakladatelství Listen přišlo v roce 2002 s dobrým nápadem: v malých knížkách, tak akorát do kapsy, vydává monotematické soubory povídek od současných českých autorů. Právě vyšly dva svazky: ten desátý BER, PO ČEM TOUŽÍŠ, situovali autoři Iva Pekárková, Edgar Dutka, Jiří Kratochvil, Markéta Hejkalová, Sylvie Richterová a další do blízkého i vzdáleného zahraničí.Tématem svazku jedenáct NECH MĚ ŽÍT, opět s ilustrací Antonína Sládka na přebalu, jsou mezigenerační a rodinné problémy. A autoři? Irena Obermannová, Eva Hauserová, Jiří Stránský, Ivan Klíma, Edgar Dutka, Jan Balabán a Alena Zemančíková.

MEZI BERLÍNEM A PRAHOU aneb Střední Evropa ve vzpomínkách čínského historika. Ne, nepřeslechli jste se: je to opravdu čínský historik, jmenuje se Hsi-Huey Liang a jeho otec byl v období mezi světovými válkami diplomatem v Berlíně, Praze a Bukurešti. Hsi Huey Liang se naučil německy a česky, a především se naučil chápat naši kulturu, která ho mimořádně zaujala. Výsledkem jeho bádání je obsažná a velice zajímavá, místy napínavá kniha. Autor se u nás v devadesátých letech setkal s několika již letitými příslušníky protiněmeckého odboje. V kapitole Obecný ráz českého odboje píše:
"Případ otrávených chlebíčků na recepci na Pražském hradě byl nejnásilnější akcí domácího odboje - vyprávěl mi o něm urolog Jaromír Klika, jehož otec, gynekolog, ony baterie dodal."
Chcete se dovědět víc? Čtěte knihu Mezi Berlínem a Prahou od Hsi-Huey Lianga. Vydal Prostor v překladu Petry Kůsové.

"Strach z cizích lidí by měl za normálních okolností nejpozději do věku tří let ustoupit. U některých dětí tento strach v neúměrně silné podobě přetrvává a ty se potom vyhýbají nebo až aktivně brání každému kontaktu s neznámými lidmi, dětmi i dospělými."
Vyšlo čtvrté (přepracované a doplněné) vydání DĚTSKÉ KLINICKÉ PSYCHOLOGIE od kolektivu odborníků v čele s Pavlem Říčanem a Danou Krejčířovou. Vydala Grada.

"Rok co rok otec vezl na dovolenou sportovní soupravu a pak ji vezl nepoužitou zpátky do Paříže. A každý rok si kupoval novou, o číslo větší. Po každém dítěti přibral na váze, postupně se stal úctyhodným pánem s bílými vlasy. Jsem přesvědčena, že právě to mu umožnilo druhou filmovou kariéru,"
píše Florence Moncorgé-Gabin, jedna z dcer francouzské filmové legendy Jeana Gabina. Knihu KDYŽ UŽ MÍT OTCE, AŤ JE TO GABIN nabízí Mladá fronta v překladu Dušana Provazníka.

BBart vydal (v překladu Gerika Císaře) objevnou životopisnou knihu Michaela Whitea MACHIAVELLI - NEPOCHOPENÝ MUŽ. Niccolo Machiavelli, brilantní myslitel a skvělý diplomat, osobně poznal řadu nejvýznamnějších postav renesance, jako tajemník florentské vlády cestoval po Evropě. Vláda byla v roce 1512 svržena a Machiavelli byl novým panstvem uvězněn a mučen. Byly mu tehdy 43 roky. Po propuštění napsal jedno z nejpůsobivějších děl západní literatury, které se už přes půl tisíciletí objevuje ve stále nových vydáních. Jak se kniha jmenuje?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište název slavného díla Niccola Machiavelliho, muže, který ve své komedii Mandragora konstatuje: "Po těch, kteří nemají moc, ani pes neštěkne."

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 20 minut u pořadu Kniha týdne - Valburga Vavřinová: Malá encyklopedie Velikonoc - (se jmény osmi výherců soutěže Knihovničky) se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu