Knihovnička Radiožurnálu

9. duben 2006
Knihovnička Radiožurnálu

"Když ráno odcházím z dusného pokoje a mířím do koupelny, poztrácím všechna ta milá předsevzetí, která jsem si stanovil těsně předtím, než jsem vstal," píše slovenský spisovatel Rudolf Sloboda v románu LÁSKA (vydaly Větrné mlýny v překladu J. A. Pitínského). A. J. Liehm v předmluvě k dílu napsal: "Kdyby Sloboda psal německy, anglicky, francouzsky, nebo španělsky, byl by ověnčen nejproslulejšími mezinárodními literárními cenami a vydáván všude."

Ztrácí chuť k jídlu, když mu není dobře. Je to běžné zejména u starších jedinců, kteří mají potíže s kyčlemi a jinými klouby. A pokud mají hlad, je pro ně obtížné vstát a dojít se najíst.
Čtu z novinky nakladatelství Argo - RÁDCE PRO MILOVNÍKY PSŮ. Kniha vám poradí, jak psa cvičit a živit, léčit, ukáznit a tak dále. Z anglického originálu přeložila Hana Loupová.

"Když byl muž schopný uživit rodinu, žena vedla domácnost a starala se o děti. Pokud manželův příjem nestačil, musela si najít práci.
Vysoce postavené osoby obsluhovali jak muži, tak ženy. Od pozdní Staré říše prali prádlo na březích Nilu muži, jelikož tam hrozily útoky krokodýlů."

Cituji z knihy EGYPTSKÝ ČLOVĚK A JEHO SVĚT. Editorem svazku, který představí nečekanou tvář starověkého Egypta, je Sergio Donadoni. Vydal Vyšehrad v překladu Gabriely Chalupské, Kateřiny Novotné a Veroniky Sysalové.

"Ze všech lásek, které jsem prožila, ze všech mužů, kteří se mi líbili a patřili mi, zůstali jenom výčitky. Chodila jsem s inženýry, s doktory, se spisovateli. Občas někoho z nich zahlédnu v televizi a to se pak nestačím divit: jsou z nich otupělí, senilní, dezorientovaní staříci..."
Mladá fronta vydala vzpomínky Francouzky českého původu Jarmily Baxové (ročník 1923), zapsané Omarem Mounirem. Přeložila Magdalena Segertová.

Vyšlo 62. číslo REVOLVER REVUE; v pravidelné rubrice "ateliéry 2006" Viktor Karlík a Karel Cudlín představují malířku a restaurátorku Marii Blabolilovou, která mimo jiné říká:
"Velká část mých grafik a trochu méně obrazů čerpá z pohledu z okna v bytě nebo ateliéru, z našeho dvora i chodeb, průjezdu, popelnic a sklepa. A na našem dvoře jsem našla svou první kočku, což vlastně ovlivnilo celý způsob života a přístup k němu."

12. dubna uplyne 45 let od letu prvního člověka do kosmu. Při té příležitosti Meander nabízí česko-anglickou knížku Jiřího Černického GAGARINOVA VĚC. Autor hned zkraje prozrazuje:
"K překvapení všech, kteří po dopadu kabiny na zem prohlíželi zdemolovaný interiér modulu, se v jeho útrobách nacházel předmět, který před odletem na palubě nebyl."
Následuje (slovem i obrazem) pátrání po jeho původu.

Pozor, soutěž!
Nakladatelství Argo nabízí v době, kdy na Pražském Hradě vrcholí výstava Karel IV. - císař z boží milosti, reprezentativní publikaci Františka Šmahela CESTA KARLA IV. DO FRANCIE. Došlo k ní koncem roku 1377 a do Francie ho, jak prohlásil, vedla touha uvidět svaté ostatky a vykonat některé jiné poutě, a zvláště pak veliká žádost spatřit krále a mluvit s ním.
Kdo byl tím zmíněným králem?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, se kterým francouzským králem se při své poslední návštěvě Paříže setkal Karel IV.
Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Na shledanou ve 20 hodin 20 minut u pořadu Kniha týdne - Irena Dousková: Oněgin byl Rusák (se jmény devíti výherců soutěže Knihovničky) se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu