Knihovnička Radiožurnálu

26. březen 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Podobno ženám s lívanečky pod očima poledne se hlásí vzdechy talířů a dusotem stříbra. Sníh ubrousků houstne, muži skládají stavebnice rukou a falešného přemýšlení. Měla by přijít prodavačka květin... Tak končí báseň, kterou Jiří Kolář nazval 25. březen. Sbírku jeho veršů DNY V ROCE A ROKY V DNECH vydal BBart.

"Kocour Mikeš rozbil krajáč se smetanou v poledne a ani kvečeru nebyl nikde spatřen. Pepík prohledal celé stavení i okolí, ale Mikeše nenašel. Každou chvíli na něj zavolal, až mu kolemjdoucí babička Šebková povídala: Mně se všecko zdá, že už ho, milej hochu, neuvidíš!"
MIKEŠ od Josefa Lady - sázka na jistotu. Albatros vydává knížku, která potěší celou rodinu, po třinácté.

Nakladatelství Orpheus nabízí zásadní dílo nejen pro filmaře, ale pro všechny, kteří se o film zajímají - LEXIKON SVĚTOVÉHO FILMU od německého autora Michaela Töteberga. Najdete zde na 480 hesel nejvýznamnějších děl světové kinematografie - od počátků němého experimentu až po poslední hollywoodskou produkci. Orpheus doplnil české vydání Lexikonu padesáti devíti hesly z dějin českého filmu.Velkokniha obsahuje i rejstřík režisérů, herců a filmových titulů.

"Život byl cenný pro církev, která vší mocí odsuzovala vraždu dítěte, a stát ji následoval. Úřady měly za úkol neprovdanou dívku v jiném stavu odvrátit od pokušení umělého potratu.. Život byl nezbytný k harmonii domova, k rovnováze v kantonu, farnosti a rolnickém hospodářství."
Kdy že to bylo? ZA ČASŮ LUDVÍKA XIV., jak zní název publikace francouzského historika Francoise Blucha. Ludvík XIV., známý jako Král Slunce, žil a vládl především v 17. století. Vydalo Argo v překladu Josefa Kšíra v edici Každodenní život.

1992 - Norská vláda požádala o přijetí do Evropského společenství
1994 - Většina Norů hlasovala v referendu proti vstupu do Evropského společenství; V témže roce - Olympijské hry v Lillehammeru signalizovaly rostoucí důraz na národní osobitost Norska.
2001 - Počet obyvatel Norska dosáhl čtyř a půl milionu.
Nakladatelství Lidové noviny vydalo DĚJINY NORSKA - autory jsou Miroslav Hroch, Helena Kadečková a Elisabeth Bakke.

Pozor, soutěž!
Michal Novotný přichází v nakladatelství Motto už potřetí se ZÁKULISÍM SLOV - a vy můžete spolu s ním pátrat po původu mnoha termínů, přičemž si některá, neprávem pozapomenutá hezká česká slova, znovu vybavíte - namátkou vybírám: almara, cetka, habaděj, haluzna, hnidopich, kabonit se, lebedit si, pašák, plivník, přehršel, šmahem, vašnosta, zhurta, zkoprnělý.
A náš soutěžní úkol? Napište, co znamená, když se o někom řekne, že je HAUR.

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, kdo je haur, čím se takový člověk vyznačuje.
Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Zveme vás na mimořádnou akci, která se koná v rámci výstavy Karel IV. - císař z Boží milosti. Ve středu 29. března od 19.30 nabízí soubor Schola Gregoriana Pragensis v bazilice svatého Jiří na Pražském Hradě koncert Tváře a prameny. Dobové texty čte Marek Eben.

Na shledanou dnes ve 20 hodin 20 minut u pořadu Kniha týdne (Jan Kačer - Mírnou oklikou) se jmény devíti výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu