Knihovnička Radiožurnálu

12. březen 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Sotva jsem dočetla zprávu o tom, že české knižní umění získalo v soutěži Nejkrásnější knihy světa další mezinárodní poctu (Argo za Pohádky Hermanna Hesseho), přišla zásilka z nakladatelství H + H s knížkou Z KAŽDÉHO Z NÁS POSTUPEM LET NĚCO ZMIZÍ. Rozhovor s Jiřím Kolářem a studii "Kolářovy dějiny lidstva jako dějiny bolesti a hravosti" napsal Michal Bauer, graficky upravil (bohužel už naposledy)Vladimír Nárožník. Je to velmi krásná kniha, nejen díky kvalitním reprodukcím Kolářových koláží. Ve zmíněném rozhovoru Jiří Kolář vzpomíná: "Ve Francii mi říkali: vy Češi jste divný národ. Kubišta dělal kubismus a Kolář dělá koláže."

Nakladatelství Agite/Fra přichází s titulem Petra Krále ARCO A JINÉ PRÓZY. Petr Král, původně Čech, k nám teď přijíždí z Francie a píše už víc francouzsky než česky. Sborník obsahuje výběr z jeho prací, včetně studentských. Z oddílu Slovník vybírám heslo Žít:
Jít dopředu, míjet své bližní a vyhýbat se křoví.

"Prarodiče jsou pro své vnuky a vnučky nenahraditelnou součástí vzdělávacího procesu. Jsou živým svědectvím o běhu času. Děti postupně přijímají vědomí, že jednou budou i jejich mladí a silní rodiče starými lidmi a že ani ony, dnešní děti, tomuto osudu neujdou."
Karolinum vydalo obsáhlý VÝBOR Z DÍLA nejznámějšího českého dětského psychologa Zdeňka Matějčka. Vybrala jsem úryvek z kapitoly Rozloučení, která končí takto:
"Dítě se ve chvílích, kdy se doví o ztrátě někoho blízkého, více než jindy bojí samoty a opuštěnosti. Měli bychom být s ním. Dobře prožitý smutek je důležitým činitelem ve výstavbě lidské osobnosti."

"Velmi brzy na to mi ve tmě říkala miláčku, miláčku, miláčku tím prazvláštním tónem, který ženy používají jenom v těchto výjimečných chvílích."
Kdo? Záhadná krásná rudovláska. Komu? Detektivu Philu Marlowovi. - "Raymond Chandler je mistr," konstatoval deník New York Times. Raymond Chandler to prokazuje i v románu PŘÍPAD NARUBY - Albatros ho vydal v edici pro dospělé Plus v překladu Františka Jungwirtha.

Pro dlouhé předjarní večery nabízí Knižní klub VELKOU KNIHU ŘÍMSKÝCH DETEKTIVEK (překlad Petra Diestlerová). "V žádném jiném městě se nepřekrývá tolik různých vrstev dějin na tak malém prostoru," napsal jeden z autorů Steven Saylor. Jako detektivové-amatéři v některých těch příbězích vystupují nejznámější římští hrdinové, včetně Césara a Kleopatry.

Pozor, soutěž!
Labyrint vydal VEČERNÍČKY PRO CASSIA, vybrané texty jistého českého spisovatele z let 1989 až 94. Poslyšte krátkou ukázku:
"Někdy když vstanu, když procitám z mrákot, bolí mi celá místnost, celá má cimra, bolí mi pohled z okna, děti jdou do školy, lidé jdou nakupovat, každý ví, kam má jít, jen já nevím, kam bych šel..."
Kdo to napsal?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno českého spisovatele, autora věty:
"Nakonec mne zachraňují ty moje děti, kočičky v lese; na Florenci provinile kupuji čtyři kuřecí grilovaná prsa, provinile platím a vidím, jak se mi třesou ruce, protože kupuji kuřata kočkám, zatímco tam někde v Africe hladoví děti."

Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail:knihovnicka@rozhlas.cz.

Knihu týdne dnes z programových důvodů nevysíláme. Jména sedmi výherců soutěže Knihovničky (správná odpověď: přesmyčka jména Lenka Tršická zní: Karel Šiktanc) jsou:
Josef Hlavinka, Olomouc;
Dita Licková, Ústí nad Labem;
Josef Poucha, Bechyně;
Marie Sedláčková, Brno;
Jana Šnajdrová z Plzně;
Petr Tkadlec, Šumperk;
Ladislav Voldán, Praha 4.

Na shledanou za týden se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu