Knihovnička Radiožurnálu

5. březen 2006
Knihovnička Radiožurnálu

"Dnes se mi zdál sen, že je Eva v nějakém sanatoriu a já neznám jeho telefonní číslo. Ještě při probuzení jsem si říkal, že přeci nemůže být takový problém to číslo získat. Až když jsem se úplně probudil, pochopil jsem, že to problém je," zapsal si Jan Švankmajer letos v lednu, tři měsíce po smrti své ženy a spolutvůrkyně Evy. Citát vybírám z monografie Františka Dryje EVA ŠVANKMAJEROVÁ - vydalo ji nakladatelství Arbor vitae. Kniha umožní čtenářům aspoň trochu poznat tuto jedinečnou ženu: syrově otevřenou, inspirující, nenahraditelnou.

Šla jsi za mnou krok co krok, jako za tím, kříž kdo nese,
pod ním klesá a se třese, šla jsi za mnou rok co rok.
Kde jsem zoufal, klesal již, kde se moje noha smekla,
než jsem padl, ty jsi klekla, na plece mou vzala tíž -

vyznává se Josef Václav Sládek v básni, kterou nazval Své ženě. Najdete ji ve svazku BÁSNĚ III z Nakladatelství Lidové Noviny.

"Běžela jsem do knihovny a prokličkovala mezi regály. Za chvíli jsem stála před svým oblíbeným křeslem. Jednou rukou jsem zatlačila do stěny; s vrzáním se pohnula a ve světle z knihovny jsem spatřila žebřík, který vedl dolů do tmy,"
vypráví dvanáctiletá Alexa v bestselleru žánru fantasy ELYONOVA ZEMĚ (Temné hory) - další knize, jejíž příběh se zčásti odvíjí v tajuplném prostředí knihovny. Napsal Patrick Carman, přeložila Eva Mazůrková, vydal Fragment.

"Každé odpoledne po celý týden před mým debutem mě Tetička strojila do úplného kroje gejši-učednice. Ze začátku jsem v tom stěží mohla udělat krok a bála jsem se, že přepadnu dozadu,"
říká čtrnáctiletá Čijo po pětileté přípravě na cestu profesionální gejši. Pokud jste nestihli film GEJŠA, přečtěte si stejnojmenný román Arthura Goldena o slavné kjótské gejše Sajuri. Vydal Ikar, přeložila Zdeňka Marečková.

Když se řekne Simon Wiesenthal, ozvěnou zazní "lovec nacistů". Tento rakouský publicista a ctihodný muž, který v letech války prošel dvanácti koncentráky, zemřel loni v září ve věku 97 let. Nakladatelství H+H přichází s jeho autobiografickým příběhem SLUNEČNICE - próza vychází s podtitulem "vyprávění o vině a odpuštění". Na konci se autor ptá 43 světových intelektuálů, zda měl odpustit umírajícímu esesákovi, který se mu vyznal ze své viny. Škoda, že komplikace se získáním autorského práva znemožnila uvést v českém překladu Zlaty Kufnerové jejich odpovědi.

V každé ze šesti kapitol knihy Jamese Monaca JAK ČÍST FILM se americký autor pokouší vysvětlit, jak na nás film působí psychologicky, jak nás ovlivňuje politicky. Našince nepotěší, že Československo je v knize, která má přes sedm set stran, zmíněno jen dvakrát: díky Kinoautomatu na Expo 67 a v kapitole Film a média - chronologie čteme větu: Sovětská invaze zastavuje renesanci československého filmu. Sborník Jak číst film vydal Albatros plus v překladu Tomáše Lišky a Jana Valenty.

Pozor, soutěž!
Napište, prosím, která kniha zasáhla významně do vašeho života, ať už kladně či záporně.

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, která kniha ovlivnila (ať už jakkoliv) váš život. Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail:knihovnicka@rozhlas.cz.

Pozvánka na autogramiádu do známého Fišerova knihkupectví v Kaprově ulici v Praze. V úterý sedmého od sedmnácti hodin tam bude podepisovat Mark Polevoj svou druhou knihu Povídky z Oděsy a jiných světů. Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut (nové číslo Grapheionu, mezinárodní revue o současné grafice) s vyhlášením šesti výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu