Knihovnička Radiožurnálu

19. únor 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Kdo z vás vědět chce, co je milovat, ať ke mně bez obav do učení dá se. Dozví se, že lásku má mořem zvát, jež chvíli klidné, hned se bouří zase. ZNIČILAS VŠECHNO, MÉ SRDCE ZNIČ je výbor z okcitánské milostné poezie 16. a 17. století. (Okcitánská poezie vznikla koncem 11. století v Okcitánii, dnešní jižní Francii.) Přeložil Josef Prokop, ilustrovala Alexandra Švolíková. V edici Mocca (malá, ale silná káva) vydalo nakladatelství Dokořán.

FC Liverpool, Livingstone Sergio, Lo Bello, Lobanovskij Viktor, Lodžski Klub Sportowy, Lokvenc Vratislav - co spojuje jména, která jsem právě vyslovila? Grada nabízí FOTBAL - Velký lexikon (osobnosti, kluby, názvosloví). Autory publikace, obsahující na čtyři tisíce hesel, jsou Bernd Rohr a Günter Simon. Přeložil, upravil a doplnil Luboš Jeřábek.

V minulém týdnu jsme s řadou recenzních výtisků dostali z nakladatelství Práh příručku amerického virologa Jeffrey Greena PANDEMIE PTAČÍ CHŘIPKY aneb Všechno co o ní potřebujete vědět a jak se jí chránit, a z Mladé fronty informativní knížku kolektivu českých lékařů CHŘIPKA A PANDEMIE - PTAČÍ HROZBA?

"Muzika musí vycházet ze života. Pokud člověk nežije plným životem, žádná muzika nevznikne. Nemá to nic společného s tím, jaký hadry máš na sobě,"
říká frontman skupiny U2 a známý aktivista, který se trvale zasazuje o pomoc hladovějící Africe v obsažném knižním rozhovoru Michky Assayase BONO O BONOVI. Vydal Portál.

Připravenému štěstí přeje, říká se, a tak se stalo, že právě ve dnech, kdy svět bouřlivě diskutuje o tom, co může a co nesmí zobrazovat karikatura, nakladatelství Jaroslava Kořána Gallery vydává knihu Ondřeje Chrobáka a Tomáše Wintera V OKOVECH SMÍCHU aneb Karikatura a české umění 1900 až 1950. - V kapitole "Karikatura mezi válkami" doporučuji prostudovat na straně 105 kresbu Františka Tichého z roku 1922 nazvanou Jak bude asi vypadati koalice národních stran. Vznikla sice před osmdesáti čtyřmi lety, ale...

Knihu americké historičky Barbary Tuchmanové ZRCADLO VZDÁLENÝCH ČASŮ se vyplatí přečíst už proto, aby člověk zjistil, v jak báječném období to vlastně žije. Kniha se detailně věnuje století, kdy u nás vládl Karel IV., a má příhodný podtitul: Čtrnácté století - století pohrom. České země sice vzkvétaly, ale západ a jih Evropy dusily morové rány, vydřidušské daně, vleklé války provázené nelítostným drancováním, neuvěřitelně kruté loupežnické roty, brutální rolnická povstání a papežské schizma; není divu, že mnozí tehdy věřili, že žijí v čase triumfu Satanova. - Kniha má přes 600 stran a čte se jedním dechem, jako detektivka.Tuchmanová za tenhle bestseller dostala prestižní Pulitzerovu cenu. Zrcadlo vzdálených časů vydalo v překladu Evy Křístkové nakladatelství BB/art.

Pozor, soutěž!
"Svět, který autor popisuje, představuje společnost hroutící se zevnitř: centrální správa je vzhůru nohama, role bohatých a chudých jsou převrácené, rozmáhá se násilí, loupeže, vraždy a neštěstí. Obyvatelé trpí rozpadající se administrativou a přejí si, aby se byli nikdy nenarodili."
Cituji z knihy Rosalie Davidové NÁBOŽENSTVÍ A MAGIE STARÉHO EGYPTA, z kapitoly Pesimistická literatura První přechodné doby - ta probíhala v letech 2180 až 1780 před Kristem. A naše soutěžní otázka? Z které doby pochází Velká sfinga v Gíze?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, kdy byla postavena (jako součást Rachefova pyramidového komplexu) Velká sfinga v Gíze. Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut (Roald Dahl: Obr Dobr) se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu