Knihovnička Radiožurnálu

12. únor 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Bojovník světla je moudrý; o svých porážkách nehovoří. Nikdy nepřijme nepřijatelné. Bude-li třeba říci ANO, řekne to odvážně. Bude-li třeba říci NE, řekne to beze strachu. Bez lásky není ničím. Paulo Coelho vydal v roce 1988 (to mu bylo čtyřicet) novelu Alchymista - a brzy na to se stal jedním z nejčtenějších i nejvlivnějších současných spisovatelů. Argo vydává (v překladu Pavly Lidmilové) Coelhovu RUKOVĚT BOJOVNÍKA SVĚTLA - knížku, která v krátkých jednoduchých textech vyzývá všechny lidi, aby vyšli vstříc nejistotě života; díky ní leckdo pochopí, že i život plný proher a zklamání je smysluplný zázrak.

S detektivními romány, inspirovanými uměleckými díly, se roztrhl pytel. Vypadl z něj i román padesátiletého anglického kunsthistorika Iaina Pearse PŘÍPAD RAFFAEL - není to zdaleka první historická šaráda na téma "renesanční zločin" tohoto zkušeného autora. Pearsův Případ Raffael vydala Academia v překladu Evy Kondrysové.

Víte, jak se v Číně větrají klasici? Pokud je šestý den šestého lunárního měsíce hezky, taoističtí a buddhističtí mniši vynesou staré knihy na slunce a vkládají do nich byliny - jako ochranu před hmyzem. Obyčej pochází z císařských dob, kdy se týž den (kromě větrání archivů) koupali psi a myly ženské vlasy. Píše o tom německý autor Josef Guter v knize BOHOVÉ A SYMBOLY STARÉ ČÍNY. Tento slovník čínské mytologie a zvyklostí vydalo v překladu Jana Hlavičky nakladatelství Brána. Doporučujeme všem, kdož se hlouběji zajímají o kulturu bývalé Říše středu - anebo se jen chtějí pobavit obrazotvorností starých Číňanů.

"Teroristé vystrkali Izraelce se zavázanýma očima ze dveří a nahnali je do autobusu. Nebohý Mark Slavin, Žid narozený v Rusku, do Izraele přesídlil pouhé čtyři měsíce před začátkem olympijských her. Dal se na zápasení, aby se ubránil antisemitským násilníkům v rodném Minsku..."
Jako memento před zahájením zimní části Olympijských her vydalo Argo JEDEN DEN V ZÁŘÍ aneb Vylíčení masakru na mnichovských olympijských hrách v roce 1972, jeho politického zákulisí a tajné odvetné akce. Napsal Simon Reeve, přeložila Petra Kůsová.

FC Liverpool, Livingstone Sergio, Lo Bello, Lobanovskij Viktor, Lodžski Klub Sportowy, Lokvenc Vratislav - co spojuje jména, která jsem právě vyslovila? Grada nabízí FOTBAL - Velký lexikon (osobnosti, kluby, názvosloví). Autory publikace, obsahující na čtyři tisíce hesel, jsou Bernd Rohr a Günter Simon. Přeložil, upravil a doplnil Luboš Jeřábek.

Pozor, soutěž!
Sportovní publicista Pavel Bárta a Martin Leschinger, knihkupec z Ústí nad Orlicí, zaplňují mezeru na trhu pečlivě vypravenou a bohatě ilustrovanou knihou VELKÉ OKAMŽIKY LEDNÍHO HOKEJE, aneb Kanadské a světové poháry, Evropa proti zámoří 1972 až 2005. Kapitola Zrezivělé zlato začíná takto:
"Po návratu z vítězného šampionátu ve Vídni na jaře 1996 vítaly české hokejisty davy nadšených příznivců. Po vystoupení na Světovém poháru ve Švédsku na ně létaly plechovky od piva. Ale to, co následovalo v závěrečném utkání skupiny s Německem, překonalo všechny nejděsivější scénáře a nejhrůznější představy."
Jaký byl výsledek zmíněného utkání?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, jak hrálo české mužstvo s Německem na Světovém poháru 1996. Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail:knihovnicka@rozhlas.cz.

Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut (nové dvojčíslo Revue Labyrint na téma Nebezpečné vztahy) se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu