Knihovnička Radiožurnálu

5. únor 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Teď, když jsem zpátky z vězení, kde málem vypustil jsem duši, proč osud znova do mne buší? Vždyť přece jeho šílení mohlo už dojít smíření; nač tedy zas mi pokoj ruší, když jsem zpátky!

Tak takhle překládal Otokar Fischer ze starofrancouzských originálů básně Francoise Villona (ročník 1431). V rámci Klubu přátel poezie vydala Paseka sborník JÁ, FRANCOIS VILLON. Editorem svazku je Jozef Felix.

Dnes, kdy se veřejně diskutuje o další podobě památkové péče u nás, přichází jako na zavolanou reprezentativní publikace zkušené odbornice Kateřiny Bečkové ZMIZELÁ PRAHA - STARÉ MĚSTO. Nakladatelé (Paseka a Schola ludus Pragensia) na přebalu upozorňují:
"Poznání zmizelé Prahy může pozornému čtenáři přinést neobvyklá setkání s historií a překvapit neznámou podobou důvěrně známých míst. Nelze však vyloučit, že se leckdo nad bezohledností některých demoličních zásahů minulosti rozlítostní až k pláči, nebo rozhořčí v plamenné zlobě - to by však byl jen zdravý krůček k tomu, aby se totéž v budoucnosti neopakovalo."

Tradiční indická břitva je jednou z mála věcí, které smí vlastnit buddhistický mnich, aby si jí mohl holit tvář a hlavu.
Zrcadlo odhaluje prázdnotu jako podstatu všech jevů.
Boty, tibetsky LHAM (s podrážkou z kůže nosorožce) jsou lehké, měkké, odolné a pevné; v létě chladí, v zimě hřejí. Nohy v nich necítí únavu.
BBart vydal bohatě ilustrovanou publikaci Roberta Beera SYMBOLY TIBETSKÉHO BUDDHISMU. Přeložila Petra Andělová.

"Současná západní společnost vyžaduje od mužů i žen štíhlost. Biologicky zaměření psychologové zdůrazňují u ideálu štíhlosti prvek zdraví. Existují však důkazy, že mírná nadváha může být pro určité jedince zdravotně prospěšná a vyhublost může naopak zdraví poškozovat."
Tato povzbudivá slova čteme před nedělním obědem z příručky Ludmily Fialové MODERNÍ BODY IMAGE aneb Jak se vyrovnat s kultem štíhlého těla. Vydala Grada.

Víte, že zvedač víčka se dokáže stáhnout pětkrát za vteřinu? Že žvýkací sval, nejsilnější v celém těle, by dokázal zvednout sto kilogramů? A že slovo "vulkán" pochází z latinského Vulcanus, což byl římský bůh ohně a kovů? Listuji dvěma učebnicemi (ANATOMIE ČLOVĚKA a FYZICKÁ GEOGRAFIE (z osvědčené španělské edice Parramón je přebírá nakladatelství Fragment) a závidím studentům středních a vysokých škol - s takovými pomůckami to jde skoro samo.

Pozor, soutěž!
"Zevnějšek děvčátka Momo byl poněkud zvláštní. Člověk ani při dobré vůli nepoznal, kolik je jí let. Osm, nebo možná už dvanáct? Momo měla neposlušné, kudrnaté vlasy, černé jako smůla. A pak ještě velké, neobyčejně krásné oči. Momo neměla nic, jen to, co někde našla nebo co jí darovali."
Albatros nabízí (26 let po prvním českém vydání) pohádkový román DĚVČÁTKO MOMO A UKRADENÝ ČAS; přeložila Milada Misárková, ilustroval František Skála, napsal německý spisovatel Michael Ende. A soutěžní úkol? Jak se jmenuje další mimořádně populární pohádkový příběh téhož autora, známý i díky stejnojmenné zfilmované podobě?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište název nejznámější pohádkové knihy, kterou napsal Michael Ende. Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut (Zdeněk Šmíd: Otava aneb Putování po řece) se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu