Knihovnička Radiožurnálu

22. leden 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Jen větrní duchové vědí, co čeká mě v záhybu cesty. A přece ženu svý psy pořád dál a dál. BBart vydal PÍSNĚ VRBOVÝHO PROUTKU - výbor z eskymácké poezie v překladu a s komentářem Ladislava Nováka.

"Vědci, kteří zkoumají život ptáků, zjistili, že ptačí samičky mají největší zájem o ptáky, kteří se dokážou postarat o jídlo, nemají rozcuchané peří, dovedně létají a hlavně - umí zpívat. Slavík má hlas čistý a jasný. A mistrně dovede pospojovat těch svých několik trylků. Mají různé melodie i rytmus; proto jeho klokotavá písnička zní pokaždé jinak."
Irena Gálová, autorka pohádkových příběhů o Lískulce, vydala v nakladatelství Fraus vyprávění o ptácích a ptačí pohádky UKOLÉBAVKY PRO DUDKA. Součástí knihy, kterou ilustrovala Zdenka Krejčová, jsou dvě CD.

Současně s filmovou premiérou veleúspěšné NARNIE Fragment nabízí čtenářům od devíti let knižní verzi tohoto fantastického dobrodružství. Kniha fotografií s doprovodem textu se jmenuje: Letopisy Narnie - Lev, čarodějnice a skříň. Současně vycházejí dva stejnojmenné sešity hádanek, hlavolamů a omalovánek.

Středočeská galerie a nakladatelství, známá svými perfektními publikacemi, po loňském úspěchu KUBISTICKÉ PRAHY (editor Rostislav Švácha) přichází s druhým doplněným vydáním tohoto reprezentativního česko-anglického svazku. Tomáš Vlček v předmluvě píše:
"Když v roce 1910 Pablo Picasso a Georges Braque objevili nový způsob stavby obrazu, tvořeného hrubými geometrickými formami, které zobrazovaly předměty a postavy zároveň z různých stran, nikdo nemohl tušit, že jejich dílo se rozvine jako radikálně nový -ismus, v němž kultura 20. století najde jeden z nejsilnějších zdrojů svého nového vývoje. A Praha se (svou urbanistickou dispozicí) nabízela k rychlému pochopení kubistické poetiky."

"V roce 1897 poslal carský systém mladého Lenina na tři roky za politickou agitaci do vyhnanství; trávil je s manželkou v sibiřské vsi Šušenskoje. Dnes má toto hnízdo veškeré znaky informační sterility muzea ve volné přírodě. Leží za vysokým plotem a sestává z několika uspořádaných ulic a chalup jako ze škatulky. U vstupu do vesnice mi přidělili průvodkyni. Jsme tu docela sami."
Britský spisovatel Colin Thubron se rozhodl najít a pochopit "podstatu Sibiře"; sám procestoval tento magnet Ruska křížem krážem; poznal tajgu, tundru, dokonce i zapomenutou židovskou enklávu v Birobidžanu. Výsledkem je sugestivní cestopis NA SIBIŘI. Pro BBart přeložila Nina Vrbovcová.

Pozor, soutěž!
Nakladatelství Karolinum vydalo v rámci učebních textů knihu čtyř autorek (Ireny Vaňkové, Ivy Nebeské, Lucie Saicové-Římalové a Jasni Šlédrové) CO NA SRDCI, TO NA JAZYKU. V kapitole Emoce a části těla se dozvídáme, že SRDCE je zdrobnělina praslovanského "srd" - základ je dodnes patrný ve slovech osrdí nebo milosrdný. Pavel Eisner o tom napsal:
"Dvě slova tak ústřední pro veškerý život jako SRDCE a SLUNCE, a jsou to zdrobněliny. Ve srovnání s ostatními evropskými jazyky dosti zvláštně znějí a svou zvukovou podobou jsou poměrně izolována - je například těžké k nim najít rýmového bracha."
A právě to je váš úkol.

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky najděte rým ke slovům SRDCE a SLUNCE a vytvořte s nimi čtyřverší. (Upozorňuji, že se nepočítají pokusy typu "Milé srdce, jsi mé slunce.") Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut (Pavel Flegl: Léta bez Jaroslava Seiferta) se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu