Knihovnička Radiožurnálu

8. leden 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Líbilo se mi hodně žen.Některé jsem měl doopravdy rád.Také ony snad měly rády mne.Žádné z nich jsem moc nedal,vlastně nic,pomineme-liněkolik hezkých večerů,několik hádek,nějakou knížku o Vánocícha navíc vše, čím jsem v té době žila je i sebe trápil.

TORST vydal výbor z básní českého rusisty Jiřího Honzíka S PODZIMEM ZA ZÁDY. A tak ještě jednu:
Udál se? Neudál?
Ten příběh zavátý?
Já z něho žiju dál.
A ty?

Kdysi se v klášterech bušilo na klepadlo. Zvuk zvonů se začal ozývat nejdříve v klášterech západní, římské církve. A první svědectví o znalosti lití zvonů máme ze sklonku 5. století. - Nakladatelství Rybka Publishers vydalo bohatě ilustrovanou knihu Ludmily Kybalové, Radka Lungy a Petra Váchy PRAŽSKÉ ZVONY - s úvodní studií o zvonařství, výrobě zvonů a dějinách jejich výtvarné výzdoby.

"Obec Bezděz spadá pod finanční úřad v Doksech. Pracovník úřadu pan Vladimír Hanák na náš důrazný dotaz odpovídá (citujeme přesně): Čert u nás nepodal daňové přiznání. To námi definitivně otřáslo."
Chcete se potěšit, pobavit i poučit? Čtěte VÝPRAVU ZA ČESKÝMI ČERTY od Jaromíra Štětiny a Pavly Hájkové - autoři za nimi putovali na formanském voze; na pouti kolem Čech urazili tisíc a jeden kilometr a došli mimo jiné k závěru: Cesta do pekla je dlážděna dobrými předsevzetími. - Výpravu za českými čerty vydalo Nakladatelství Lidové noviny s mnoha (často šokujícími) obrázky.

"Neměl ani potuchy o tom, že je synem šéfa Mosadu. Myslel si, že otec má firmu na pozemní práce," začíná jedna z krátkých próz izraelského autora Etgara Kereta (ročník 1967); literární kritika ho charakterizuje jako sarkastu s pohledem dítěte. Sborník LÉTAJÍCÍ SANTINI vydalo nakladatelství G + G; přeložily Tereza Černá a Magdalena Křížová, ilustrovala Tereza Říčanová.

Máte rádi dobré knihy a dobré jídlo? Máte čas a chuť vařit trochu jinak? BBart vydal impozantní KNIHU O ŽIDOVSKÉ KUCHYNI aneb Odyseu ze Samarkandu a Vilniusu do dnešních dnů od Claudie Rodenové, Egypťanky židovského původu.

Pozor, soutěž!
Poslyšte začátek básně "Lesní studánka" z jedné z deseti knížek veršů, vydaných nedávno nakladatelstvím BBart, a poznejte jejího autora:
Znám křišťálovou studánku, kde nejhlubší je les.
Tam roste tmavé kapradí a vůkol rudý vřes.
Tam ptáci, laně chodí pít pod javorový kmen;
ti ptáci za dne bílého, ty laně v noci jen...

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, uveďte jméno autora Lesní studánky. Napovím, že výbor RUKA RUKY NEDOSÁHNE (uspořádal Zdeněk Hron) vyšel u příležitosti stošedesátého výročí narození tohoto českého básníka, mimochodem skvělého překladatele Shakespearových her. Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut (Ladislav Daneš: Můj život s múzami, televizí a tak vůbec) se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu