Knihovnička Radiožurnálu

1. leden 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Máš hezké kalhotky - k vánocům od mámy? Ta vůně azuru málem až omámí. Máš pěkné kalhotky. Co guma? Neřeže? Myslím, že raději zamknu ty dveře, že... Začátek básně Jiřího Krchovského ještě tak mohu v tuto hodinu v rozhlase veřejné služby z celé té obsažné knihy citovat. Concordia totiž vydala JEZDCE NA DELFÍNĚ - antologii české erotické literatury 1990 až 2005. Editory tohoto vzrušivého svazku jsou Radim Kopáč a Jan Nejedlý.

Také nakladatelství Faun, tentokrát ve shodě se svým názvem, nabízí šokující a údajně pravdivé příběhy o historicky nejhříšnějších, nejvýstřednějších a nejzpustlejších králích a královnách, carech a dokonce i papežích. Knihu anglického autora Michaela Farquhara LÁSKA A MOC NA KRÁLOVSKÝ ZPŮSOB přeložila Dana Šimonová.

Mandolina kapitána Corelliho zajistila Louisi de Bernierovi, anglickému spisovateli s francouzským jménem, světový věhlas; populární je i u nás. Rádi proto upozorňujeme na jeho další román - jmenuje se PTÁCI BEZ KŘÍDEL a přesvědčivě vypráví o tom, že křesťané dokáží s muslimy žít v míru a pokoji, dokonce v přátelství a lásce. Za jistých okolností, ovšem... Bernierovy Ptáky bez křídel vydal BBart v překladu Viktora Janiše.

"Mnozí znovu a znovu kladli velmi praktické otázky. Například: Jak zůstala Marie pannou během porodu při vycházení dítěte? Skutečný problém, o němž se bude dlouho diskutovat, někdy s dost ožehavými anatomickými detaily. Pěkně to řeší apokryf z 1. století - Izajášovo nanebevzetí: Zatímco byli Josef a Marie sami, Marie si náhle všimla malého dítěte a byla tím ohromena. A když se její ohromení rozplynulo, její lůno se znovu stalo takové, jako bylo předtím, než nosila dítě."
Jacques Duquesne: MARIE aneb Pohledy na život matky Ježíše Krista. Vydalo Nakladatelství Lidové noviny v překladu Tomáše Kybala.

Pozor, soutěž!
První publikací příbramského nakladatelství Camera obscura je pečlivě vypravená kniha: Andrej Tarkovskij - KRÁSA JE SYMBOLEM PRAVDY. Vychází s podtitulem "Rozhovory, eseje, přednášky, korespondence, filmové scénáře a jiné texty 1967 až 86". Cituji z dopisu, který Tarkovskij poslal v červnu 1969 režiséru Grigoriji Kozincevovi:
"Můj život po Ceně FIPRESCI v Cannes se do krajnosti zkomplikoval. Kdosi nahoře dokonce navrhl, aby Sovětský svaz vystoupil z Mezinárodní asociace kritiků a odmítl tak tuto jejich cenu. Čím lépe píše o Rublevovi zahraniční tisk (levicový i pravicový je téhož názoru), tím hůře pro mne. Právě jsem dopsal scénář podle Lemmova vědeckofantastického románu..."
Jak se zmíněný román i pozdější film Andreje Tarkovského jmenuje?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, uveďte jméno třetího celovečerního filmu Andreje Tarkovského z roku 1972. Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Pořad Kniha týdne dnes večer z programových důvodů neuvádíme. Správná odpověď na minulou otázku: 8. všesokolský slet a Muchova hra Slovanstvo bratrské, uvedená v jeho rámci, to vše se konalo v roce 1926.

Knižní výhru odesíláme těmto osmi posluchačům:
Alena Hůževková, Jeseník,
Božena Jandlová, Znojmo,
Milan Mrázek, Dražičky,
Věra Ručová, Slavkov,
Lukáš Říha, Tábor,
Jiří Šarata, Olomouc,
Milan Šimčík, Žeranovice,
Markéta Zoufalová, Loděnice u Mor. Kr.

Na shledanou zase za týden se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu