Knihovnička Radiožurnálu

18. prosinec 2005
Knihovnička Radiožurnálu

Nakladatelství Brio vydalo zjara první svazek POHÁDEK Hanse Christiana Andersena, nedávno vyšel svazek druhý a v březnu příštího roku, až vyjde třetí kniha, budou mít čeští čtenáři k dispozici všech 156 pohádek a povídek tohoto jedinečného autora. Estetický zážitek pro velké i malé čtenáře umocňuje typografie Clary Istllerové a bez nadsázky pohádkové ilustrace Kamily Štanclové a Dušana Kállaye.

Pokud jste svým dětem pořídili některou z dosavadních tří knížek Martiny Skaly (hrdiny jsou housle Strado a houslista Varius), jistě si nedáte ujít ani čtvrté pokračování STRADO A VARIUS A LÉČKA RUDÉHO ABBÉ (opět vydalo Brio). Kdo je Rudý abbé? Přece Antonio Vivaldi, na kterého kluci v dětství pokřikovali: Zrzi, zrzi, co tě mrzí, ta zrzavá palice... a tak dále.

Vysloveně vánoční hit nabízí Grada: příručka německých autorů Geisselharta a Hofmana ZVÍTĚZTE NAD STRESEM (přeložila Iva Michňová) vás mimo jiné naučí, jak se zbavit stresu do deseti minut!

Hvězdičko, když zablikáš, řekni, kde jsi, jak se máš? - zpívají švédské děti na vánoce, a ty české se to dozvědí v knížce Astrid Lindgrenové VÁNOČNÍ PŘÍBĚHY. S obrázky Heleny Zmatlíkové vydal Albatros.

"Když mi po srpnu 1968 říkali, že ve státě vedeném soudruhem Husákem nemám co dělat, živě jsem souhlasil: Ať jde tedy pan Husák pryč! Ale trvalo dvacet let, než odešel, pro mne ne zrovna ideálních. Na druhé straně musím být šťastný, že jsem nezradil poznanou pravdu. Nebylo nás zase tolik, kteří jsme se raději nechali vyhodit, než bychom kolaborovali s okupanty."
Cituji ze sborníku MISTR DIALOGU MILAN MACHOVEC. Akropolis ho vydává u příležitosti nedožitých osmdesátin tohoto českého filosofa, který měl nad psacím stolem dva portréty: Jana Husa a Brigitte Bardot.

"Za onoho času, kdy Kristuspán a svatý Petr vandrovali po světě..." začíná řada českých lidových legend. Vladislav Stanovský a malíř František Skála je zpracovali v knížce JAK CHODIL KRISTUSPÁN SE SVATÝM PETREM PO SVĚTĚ. Vydalo Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří.

Čtyři sta receptů na úpravu ryb a plodů moře obsahuje VELKÁ KUCHAŘKA RYBY (vydal Columbus, z italského originálu přeložil Viktor Faktor). Velkokniha plná jednoduchých i složitějších receptů s podrobným postupem při vaření je štědrá na dokonalé snímky - stoprocentně účinné při nechutenství.

Na základě publikací Marie Hruškové vznikl televizní seriál Paměť stromů. Nakladatelství Abonent ND vydává její KULT STROMŮ V ZEMÍCH KORUNY ČESKÉ - průvodce soužití lidí a stromů na našem území.

Pozor, soutěž!
Až do osmého ledna se v pražském Domě u Zlatého prstenu koná výstava ALFONS MUCHA - SLOVANSTVO BRATRSKÉ aneb Slavnostní hra na Vltavě k 8. sletu všesokolskému. Nakladatelství Gallery při té příležitosti přichází se stejnojmennou publikací, dobrým tipem na dárek pro vaše nejen tuzemské přátele. A soutěžní otázka? V kterém roce byla zmíněná hra podle Muchova návrhu na Vltavě sehrána?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, kdy se v Praze konal 8. všesokolský slet. (Stačí uvést rok.) Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut (Šárka Horáková: Jiřina Štěpničková - Herečka v pasti) s vyhlášením osmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu