Knihovnička Radiožurnálu

11. prosinec 2005
Knihovnička Radiožurnálu

Já kámen v srdci tajil - jak řeky proud. A trn i slámu nosil - jak řeky proud. Já doma klidu neměl - jak řeky proud, teď prch jsem, nevrátím se - jak řeky proud. Necituji text k středoproudé písni, nýbrž verše perského básníka Cháqáního (žil ve 12. století). DharmaGaia vydala antologii perské literatury HLEDÁNÍ PRAVDY A KRÁSY. Editorem svazku (verše, próza, folklor) je Jiří Bečka.

Jako každý rok touto dobou obohacuje nakladatelství BBart knižní trh o deset sborníků poezie - sláva majiteli Jiřímu Buchalovi a editoru Zdeňku Hronovi. Dnes krátce o dvou: Jaroslav Durych - Duha z hlubin. (Durych byl podle vlastních slov do dvaceti let básníkem.) Rabíndranáth Thákur: Na břehu řeky zapomnění (přeložil Dušan Zbavitel). Na konci života se osmdesátiletý Thákur vrací k hlavnímu motivu své tvorby - k lásce.
Láska je pravdou, je darem zrození.
Až já se rozloučím,
ta pravda nezvadne.
Popře mou smrt.

PAVANA ZA MRTVOU INFANTKU vyšla v Německu v roce 1983, tehdy bylo autorce Libuši Moníkové 38 let, žila už 12 let v západním Německu, živila se jako vysokoškolská učitelka a svůj román napsala německy. O čem? Zhruba řečeno o ženě, která po roce 1968 odešla z Prahy do západního Německa, kde učí na univerzitě a nepřestává ji sžírat smutek po původní vlasti. Skvělou knihu Libuše Moníkové (zemřela v Berlíně před sedmi lety) vydalo Argo v edici Současná světová próza v překladu Radovana Charváta.

Na každé stránce velký obrázek plný děje a pod ním krátký text - který dětský čtenář si může přát víc? Nakladatelství Práh zahajuje cyklus "Největší Češi" - knihy budou vycházet česky, anglicky a německy a ta první se jmenuje KAREL IV. Ilustrátorka Renáta Fučíková se inspirovala dobovými iluminacemi, text Aleny Ježkové nevynechává nic podstatného a současně upoutá jako příběh. Kniha je určena dětem, jejich rodičům i učitelům.

Ctitelé létajících přístrojů a strojů jistě nepřehlédnou výpravnou a dosud nejúplnější ENCYKLOPEDII českého a slovenského letectví od Václava Šorela. Velkokniha zahrnuje československou aviatiku do roku 1993: letectvo vojenské a policejní, dále letectví dopravní, vrtulníkové, zemědělské, sportovní a závodní a bezmotorové. Šorelovu Encyklopedii českého a slovenského letectví vydalo nakladatelství CP Books.

Pozor, soutěž!
"Kroniky - nevím, co to přesně znamená, ale řekl bych, že je to něco, kde dáte minulost do správnejch souvislostí," říká slavný písničkář Bob Dylan, jehož osobní vzpomínky pod názvem KRONIKY - 1. díl vycházejí v českém překladu Jiřího Popela rok po americké premiéře (vydalo Argo). Poslechněte si krátkou ukázku.
"V roce 1951 jsem chodil na základní školu. Vždycky, když se rozječela siréna a ohlásila cvičný poplach, museli jsme se vrhat pod lavice, protože Rusáci na nás právě mohli shazovat bomby. Byli to ti samí Rusáci, kteří pár let předtím bojovali bok po boku s mými strýci ve válce."
V kterém roce se Bob Dylan narodil?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište rok narození Boba Dylana, jehož autobiografie KRONIKY se stala jednou z nejúspěšnějších amerických knih loňského roku. Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut (Pavla Jazairiová: Cestou hvězdy) s vyhlášením osmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu