Knihovnička Radiožurnálu

4. prosinec 2005
Knihovnička Radiožurnálu

"Veverčák Věrčák se rozvaluje na své oblíbené větvi, ze sáčku mlsá žaludy a poslouchá, jak maminka Krásnocaska vypráví jednu ze svých pohádek," tak začíná pohádková knížka VYSOKO V OBLACÍCH, na které se podíleli muzikant Paul McCartney, ilustrátor Geoff Dunbar a zkušený dětský spisovatel Philip Ardagh. Vydal Fragment v překladu Petry Klůfové.

"Patřím naštěstí k jedné z generací, které neměly příležitost ochutnat všechno, o čem kdy slyšely, a tak jim na oplátku byl dán větší prostor pro rozvíjení fantazie. O portském vínu jsem poprvé četl v Chandlerově detektivce Vysoké okno."
Nevíte, kam na příští dovolenou? Po přečtení knížky Jana Buriana nezaváháte: jmenuje se VÝLET DO PORTUGALSKA aneb Poetický průvodce na cestu tam a zpátky; s ilustracemi Dušana Šoltyse a autorovými fotografiemi vydal Primus.

Jako pětiletý hrál fotbal za žáky, ve dvanácti (v roce 1993) poprvé oblékl dres Blaníku Ostrava. Sedm let na to už ho chtěl Liverpool. Dnes patří k nejžádanějším evropským útočníkům. Je mu čtyřiadvacet a nakladatelství XYZ o něm vydává knihu. Autor Petr Svěcený ji nazval MILAN BAROŠ.

Od her k chlebu, tedy obrazně. "Domnívám se, že bychom se měli s pokorou vrátit k prostotě jídelníčku našich prababiček," píše Kamila Skopová v úvodu své knihy RODINNÉ STŘÍBRO aneb Klenoty domácí kuchyně. Následuje řada skvělých receptů, a tak se před nedělním obědem nalaďte některými názvy: Valašské vdolky lopaťáky, domácí chléb, špekové knedlíky, kulajda, jihočeská bramborová litina, šípková omáčka, králík načerno, ryba na šalvěji, čočka na kyselo, žemlový houbovec... a taky spousta cukrovinek. Kamila Skopová: Rodinné stříbro. Vydal Filip Tomáš - Akropolis.

ARGO přichází se speciálním obrazovým vydáním DA VINCIHO KÓDU od Dana Browna - tento čtyřicetiletý Brit vydal přede dvěma lety knihu, která se rázem vyšvihla na nejvyšší místa čtenářských žebříčků v mnoha zemí, včetně naší. Da Vinciho kód (nebo také Šifra mistra Leonarda) je v podstatě svérázná detektivka: chytrá, napínavá, v tomto vydání navíc vybavená sto šedesáti barevnými reprodukcemi a fotografiemi uměleckých děl, symbolů a budov, které hrají v tom dobrodružném příběhu důležitou roli. Přeložila Barbora Michálková.

Pozor, soutěž!
PRAVĚKOU PRAHU (vydalo nakladatelství LIBRI) jsem přivezla z podatelny na vozíku - tak mohutné je to dílo; jeho autory jsou Michal Lutovský, Lubor Smejtek a kolektiv dalších odborníků, včetně Václava Cílka. "Cesta do hlubin pravěku pražského území, zprostředkovaná archeologií, je dlouhá a náročná," čteme v úvodu. Soutěžní otázku nacházím až na konci velkoknihy Pravěká kniha, v glosáři, v kapitole o vzniku jmen lidských sídel. "Až tam přijdete, naleznete člověka, an uprostřed lesa teše práh domu. A protože se u nízkého prahu i velcí pánové sklánějí, podle této příhody hrad, jejž vystavíte, nazvete Prahou..."
Kdo to napsal?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, který autor započal v roce 1110 práci na latinsky psané Kronice české. Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut (Jiřina Rákosníková a skupina Hradišťan: Hrajeme si u maminky) s vyhlášením sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu