Knihovnička Radiožurnálu

27. listopad 2005
Knihovnička Radiožurnálu

Má ruka tvoji hladí a srdce náhle tuší: jenom těm prchá mládí, kdo najdou stáří v duši. Takto povzbudivě zpíval kdysi Michal Pavlata verše Jana Schneidera v mimořádně populárním rozhlasovém seriálu PÍSNIČKY PRO PETRA A LUCII. Jan Schneider, dvorní textař Marty Kubišové, je nyní vydal - téměř po čtyřiceti letech.

"Audubon seděl zahalen do mohutného zeleného pláště s kožešinovým límcem. Bílý vlnitý vous mu spadal na hruď a pohled ostřížích očí zářil pod chundelatou čapkou. Ve svém zálesáckém oděvu se pohyboval jaře a vzpřímeně; nesa na bedrech svých šedesát zim podobal se jednomu ze starých orlů..."
John James Audubon, po otci Francouz, po matce Američan, muž bez vzdělání a peněz, zato posedlý zájmem o ptactvo, na začátku 19. století marně hledal v Anglii vydavatele svého unikátního foliantu. V aukci roku 2000 se jeho soubor ornitologických ilustrací prodal za 8,8 milionu dolarů! Jeho životní příběh zaznamenává Duff Hart-Davis v bohatě ilustrované knize JOHN JAMES AUDUBON - Nejslavnější atlas ptáků. Vydal BB art v překladu Gerika Císaře.

Čína sice zůstává za devaterými horami, ale zároveň se k nám stále přibližuje. Je to dobře? Je to špatně? Je to tak - i proto bychom toho měli o Číně a jejích obyvatelích vědět co nejvíc. Dobrou pomůckou může být kniha Adama Williamse PALÁC NEBESKÝCH ROZKOŠÍ (pro BBart přeložil Petr Kovács). Williamsovi předkové se přestěhovali z Británie do Číny před sto třiceti lety - autor tedy ví, o čem a o kom píše. Román PALÁC NEBESKÝCH ROZKOŠÍ vychází s podtitulem "Jiná doba. Jiný svět. Příběh, který bere dech."

Tamtéž, to jest v Číně, vytiskli pro nakladatelství Fragment původně belgickou knížku pro nejmenší: TOMÁŠ A TEREZKA POZNÁVAJÍ PŘÍRODU. Tahle knížka je zároveň hračka: z jejích zdvojených stránek koukají ozubená kolečka; stačí točit, až se objeví správný obrázek.

Úspěch zavazuje, a umělecký úspěch může být tyran až likvidační. Veleúspěšný román Jméno růže vydal osmačtyřicetiletý Umberto Eco v roce 1980. Následovalo Foucaltovo kyvadlo, Ostrov včerejšího dne a Baudolino. Ale až TAJEMNÝ PLAMEN KRÁLOVNY LOANY přirovnává kritika kvalitou ke Jménu růže. (Eco vydal tuto knihu loni, to mu bylo dvaasedmdesát.) I tentokrát se jedná o svéráznou detektivku; tentokrát v ní hraje důležitou roli komiks. Ilustrovaný román Tajemný plamen královny Loany vydalo ARGO v překladu Alice Flemrové.

Pozor, soutěž!
"Večer měl farář Oskari Huuskonen v nočním klubu lodi Alla Tarasovová první cirkusové vystoupení. Na závěr demonstroval, že ochočený medvěd se umí naučit lecjakým lidským dovednostem. Jejda si utíral zadek, čistil zuby, pral prádlo, žehlil kalhoty a košili, naléval čaj a uklidil celé pódium, tančil polku a dupák a na konci se pokřižoval. Diváci slzeli a tleskali: Že mu to ale jde, komediantovi! Nebo že by se opravdu dal na víru? říkali."
Po úspěchu humoristických románů Zajícův rok a Stará dáma vaří jed vydává nakladatelství Hejkal třetí knihu Arta Paasilinny - jmenuje se CHLUPATÝ SLUHA PANA FARÁŘE (přeložil Vladimír Piskoř). Odkud je tento autor?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, jaké národnosti je Arto Paasilinna, autor oblíbených humoristických románů. Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut (tři aktuální publikace, jejichž protagonistou je světoznámý architekt a designér Jan Kaplický) s vyhlášením sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu