Knihovnička Radiožurnálu

20. listopad 2005
Knihovnička Radiožurnálu

Zažil úspěchy socialismu a jiné krize. Prý vyrábí vejce. Že na tom mají zásluhu slepice se ani nezmíní. Byl trestuhodně spravedlivý. Omluvou ho urazil ještě jednou. Manželství se mu rozpadlo a chce sjednocovat národy. "Ne všechno v této knize jsou aforismy; výroky odposlechnuté jsou spíše magorismy," píše Vladimír Syrovátka, autor knížky ŠTĚSTÍ NA KOLEČKÁCH aneb 555 sentencí, aforismů a magorismů. Vydalo nakladatelství Dokořán.

Vaše žena toho asi hodně namluví...
Kdepak, ona říká jenom čtyři věty:
Nevím, jak jsem si mohla vzít takovýho troubu...
Nemám peníze...
Nemám co na sebe...
a Jsem strašně tlustá!

Pokud máte rádi kreslený humor, laskavý a zároveň tak trochu zlomyslný, a pokud žijete, žili jste či hodláte žít v manželství, je tu pro vás knížka Václava Hradeckého MANŽELSKÝ DVOUTAKT. Vydal Vyšehrad.

"Byl červenec, kdy mi poprvé nedali u mamografu do rukou snímky. Mám si prý počkat na podrobnější vyšetření, paní doktorce se tam něco nezdá, řekla sestřička. - Můžeš být jak chceš vzdělaný, asertivní, samostatný a rozhodný; v okamžiku, kdy se dozvíš, že jsi ohrožen, se stejně zachováš jako blb,"
píše Olga Walló ve své velmi statečné, velmi užitečné a autobiografické knize SEKUNDÁRNÍ ZISKY aneb Neutíkejte před rakovinou prsu. Vydal Gutenberg.

Padl na mě list, teď už jsem si jist:
týden k týdnu a den ke dni, listopad je předposlední.
Strávíme ho stulení k ústřednímu topení.

Albatros nabízí ULEŽELÉ ŽELÉ - říkadla Jiřího Dědečka ilustroval Michal Chodanič.

"V naší domácnosti se pořád něco ztrácí: klíče, sluchadla, doklady. Dneska ráno byla hádka kvůli párkům. Máti ohřála k obědu bábince dvě nožičky, pak zazvonil myč oken, a když se vrátila ode dveří, párky byly pryč. - Co jsi s nimi udělala, zeptala se bábinky. - Ani jsem se jich nedotkla. - Ale něco jsi s nimi udělat musela. - To pes. - Žádnýho psa nemáme, babi..."
Kate Longová sice pochází z hrabství Lancashire v severozápadní Anglii, ale jako by psala o... dosaďte si sami. Svůj první román, kypící černým i bílým humorem, nazvala PŘÍRUČKA ŠPATNÉ MATKY. Vydalo Argo v překladu Dany Vlčkové.

Pozor, soutěž!
"Pepa uchopil pokladníka za předloktí a stiskl mu zápěstí. Zkroutil mu ruku za záda a ve stejném okamžiku mu nastavil nohu. Pokladník ztěžka dopadl na zem tváří dolů. Pepa padl na něj a stále mu svíral ruku, držící pistoli. Zápasili teď o zbraň na zemi..."
Vyslechli jste nejdiskutovanější scénu z dramatického příběhu, který se odehrál v roce 1953 na území tehdejšího Československa a východního Německa. Jeho hlavními aktéry byli otec a strýc autorky, která k nám v tomto týdnu přijela ze Spojených států představit český překlad své knihy Odkaz (vydala Mladá fronta v překladu Leonida Křížka). Kdo je autorka a o čem psala?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno autorky dokumentární prózy ODKAZ a jednou větou shrňte, o čem kniha je. Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut (Marie Svatošová: Až k prolití krve aneb Radostné poselství faráře a lékaře Ladislava Kubíčka) s vyhlášením devíti výherci soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu