Knihovnička Radiožurnálu

13. listopad 2005
Knihovnička Radiožurnálu

Kdo dělá dějiny? Dějiny dělá lidská nedůslednost. Dějiny dělá čas, jak jde a plive zrezavělý sliny - svý kratochvilný likéry do hrdla lidem, zauzleným v oblacích sebe, jak poznámky pod čarou, pod čarou vesmíru a svobodné vůle, tedy viny - mojí jako tvojí! Nakladatelství Petrov vydalo KRVAVÝ KOLENO - sbírku veršů Sylvy Fischerové.

Babylonská věž se ve skutečnosti jmenovala Etemenanki, což znamená "Základ nebes a země", a na výšku i na šířku měřila devadesát dva metry. V knize MEZOPOTÁMIE - ZAKLADY MĚST to píše odbornice na staré dějiny dnešního Iráku Gwendolyn Leicková. Nezajímají ji jen zbytky dávných staveb, ale i každodenní život v deseti mezopotamských městech - od Eridu, považovaného za mezopotamský ráj, až k prostopášnému a kosmopolitnímu Babylonu. Styl této uznávané vědkyně zdaleka není suchopárný, jak ukazuje název jedné z kapitol: "Zkažené zuby a psí miláčci". Vydal BBart.

Jste nespokojeni s tím, jak žijete? Sáhněte po románu francouzského psychologa Fracoise Lelorda HEKTOROVA CESTA aneb Hledání štěstí, který zaznamenal velký čtenářský úspěch hned v několika zemích. Hektor, mladý psychiatr, se vydá na cestu kolem světa, aby se naučil účinněji pomáhat lidem. Získá třiadvacet odpovědí na otázku, co je štěstí, například:
Štěstí je cítit se užitečný pro druhé.
Štěstí je zabývat se tím, co máme rádi.
Štěstí se hůře dosahuje v zemi, kde vládnou nekalé osoby.

Hektorovu cestu vydal Smart Press v překladu Zdenky Kovářové.

"Velký český operní skladatel se narodil jako první syn po devíti dcerách - to byla sláva v litomyšlském zámeckém pivovaru..." čteme o Bedřichu Smetanovi v knize Jiřiny Markové a Anny Novotné OPERA NÁS BAVÍ, určené dětem i rodičům; patří k ní zábavné ilustrace Jiřího Votruby a také dvě překvapení. Tuhle užitečnou knihu, k jejímuž přečtení nemusíte znát noty, pro Národní divadlo vydalo nakladatelství Práh.

"Všude kolem sebe, ve svěžím podzimní noci, Stín viděl a slyšel další Stříbrokřídlé, jak se míhají lesem a loví. S rozkoší si protáhl křídla; litoval jen, že nejsou delší a silnější..."
Kanaďan Kenneth Oppel nejspíš nezná Karafiátovy Broučky, a přece jakoby byl hrdina jeho knihy STŘÍBROKŘÍDLÝ, mladý netopýr Stín, vzdáleným příbuzným světluškového Broučka. Knihu pro celou rodinu vydal Triton; přeložili Libuše a Luboš Trávníčkovi, ilustroval Pavel Buchta.

Pozor, soutěž!
"Bil kolem sebe do všech stran, stal se středem zmítajícího se uzlu svého těla. Už nebylo nahoru a dolů, už nebylo světlo ani vzduch. Cítil, jak se mu samovolně otevírají ústa a jak z nich s vřískotem vycáklo: Pomóc!"
Na prvních devíti stranách románu ZTROSKOTÁNÍ CHROSTOPHERA MARTINA dokáže William Golding mistrovsky líčit zápas o život s vodním živlem. Autor i tady využil své válečné zkušenosti ze služby na křižnících, minolovkách a jiných torpédoborcích. Knihu vydal Maťa v překladu Kamily Lederové-Crooks a s ilustracemi Lucie Třešňákové. A naše otázka: Jaké významné literární ocenění získal William Golding v roce 1983?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, jakou cenu za literaturu dostal Golding 25 let po vydání své slavné prvotiny Pán Much. Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut (Luigi Zoja: Soumrak otců) s vyhlášením osmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu