Knihovnička Radiožurnálu

30. říjen 2005
Knihovnička Radiožurnálu

Maminka nabourala na dálnici. Anděl smrti se vlnil na boku auta. Pohyboval se rychle, sto čtyřicet kilometrů v hodině. Obtékal karosérii, měl drápy jako holub. Těmi se dostal dovnitř, když se auto dotklo svodidel. Ta knížka je tenká, všeho všudy pár básní, ale napsal je básník. Jmenuje se Marek Šindelka a je mu jednadvacet. STRYCHNIN A JINÉ BÁSNĚ vydala Paseka.

O tom, co dobrého jedli v průběhu věků mniši, biskupové i papeži, píše švýcarský teolog a historik Josef Imbach v knize TAJEMSTVÍ KLÁŠTERNÍ KUCHYNĚ aneb Pikantní epizody a chutné recepty. Slibně začíná třeba recept na chlebový dort: Vezmi čtvrt kila mandlí, jemně je rozdrť... Právě teď, kdy jsou lesy plné václavek, vřele doporučuji zapékané houby s mrkví, podlévané vínem. Tajemství klášterní kuchyně vydal Portál v překladu Renaty Peškové.

"Říjen 1978. Na všech tvářích vidí lhostejnost, a přece je tak neobyčejný den. Ráno - dokonce v našich rozhlasových zprávách - slyšeli zvěst: byl zvolen nový papež! S Petrem se na sebe ohromeně podívali, když uslyšeli jeho jméno: Karol Wojtyla!"
O tom, že krev není voda, svědčí životní příběh Hany Pražákové: je to dcera spisovatele Františka Křeliny a matka spisovatelky Markéty Hejkalové. Před časem vyvolal kladný ohlas její memoárový román Nadějí tu žijem. Teď vychází jeho pokračování - kniha DOBRÝ DEN, BRNO vypráví o životě autorčiny rodiny od šedesátých let v podstatě dodnes.

19. prosince bude na Božím Daru zahájena dlouho očekávaná výstava ZNOVUOBJEVENÉ KRUŠNOHOŘÍ. Obec Boží Dar vydala v předstihu stejnojmennou česko-německou knihu Petra Mikšíčka. Na čtyřech stech stranách je na dvě stě padesát fotodvojic historických a soudobých snímků z české i saské části centrálního Krušnohoří. Čtenáři Znovuobjeveného Krušnohoří se přesvědčí o tom, jak mimořádná je často přehlížená přírodní krása tohoto jedinečného horského prostředí.

Také na román Jáchyma Topola KLOKTAT DEHET (vydal TORST s ilustracemi Juraje Horvátha) čtenáři čekali. Přečtu krátkou ukázku:
"Odborně uchopím pušku pana Kropáčka, ale on mě sekne přes ruku a řekne: Kuku jeden! Já seknutou ruku zvednu k puse a kousnu do ní, rychle a vztekle jako vlk, a najednou vím, že už nikdy nikdo na mě nesmí řvát, nikdo mě nesmí seknout, říct mi ty hovado nebo ty dobytku, nikdo mě nesmí tahat za ucho nebo mě praštit, nebo mi říct ty hajzle malej nebo ty zmrde, protože já ho můžu zabít ne puškou nebo rukou nebo nožem, ale prostě jen tak."
Jáchym Topol: Kloktat dehtem.

Pozor, soutěž!
POHÁDKÁŘE, pěknou knížku pro nejmenší čtenáře, nabízí Lika klub. Říkadla, říkánky, říkačky a říkátka napsal Miloš Horanský a veselými obrázky štědře doprovodil Jaromír Gál. Vyslechněte pozorně jednu z hádanek:
"Orloj má vnoučka, tikavého kloučka.
Na řetízku jako pes spávat chodí do kapes.
Hádej jednou, hádej dvakrát;
než uhádneš potřetí, dvě hodiny uletí.
Co to je?"

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, o čem Miloš Horanský v Pohádkáři napsal: "na řetízku jako pes spávat chodí do kapes." Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut (Tobiáš Jirous: Než vodopády spadnou) s vyhlášením deseti výherci soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu