Knihovnička Radiožurnálu

23. říjen 2005
Knihovnička Radiožurnálu

"Tak s námi se ten fracek už ani nebaví, ale jestlipak víš, s kym se baví, s kym to teď táhne? optala se matka přede mnou svého podpantofelníka. Opírala se zády o dveře špajzky, holé paže jako kyje, ruce naražené do kapes propínací zástěry. Pod háčkovanou záclonkou úzkostně bzučela uvězněná moucha."Jako literární bombu ohlašuje nakladatelství Abonent ND autobiografický román Věry Noskové BEREME, CO JE. Ivan Klíma hodnotí tuto generační výpověď jako "strhující knihu" a profesor Václav Hořejší dodává: "Kam se hrabe Viewegh!"

"Po loňském zimním uragánu neprocitl na jaře v Keraně jeden kaštan. Před pár dny na něm vyrazily listy připomínající barvou a křehkostí čerstvý hlávkový salát. Jarní zjevení před branami podzimu bije do očí. Někteří zaskočení chodci řeší náhlý duševní zmatek pohledem na hodinky," zapsal si v září 2000 Jaroslav Formánek. Jeho román FRANCOUZSKÝ ROK, psaný jako deník, vydala Revolver Revue.

Za novodobými kočovníky Střední Asie se pustil kanadský antropolog, právník a cestovatel Larry Frolick. V cestopise STOPY KENTAURŮ defiluje řada svérázných postav: ukrajinský mafián, církevní vymítač ďábla, filosofující americký medik, čínský špicl a německý kočovný novinář. Frolick navštívil Ukrajinu, Rusko, Uzbekistán, Čínu a Mongolsko a všímal si, jak tam lidé žijí, co jedí, o čem sní, čím se trápí a jaký vztah mají k minulosti. Výsledkem je čtivá kniha, jejíž kvality umocňuje autorův vypravěčský talent a jemný smysl pro humor a sebeironii. Vydalo nakladatelství BBart.

Spolehlivým tipem na dárek pro vaše zahraniční přátele je fotografická publikace BOHEMIA s průvodním textem v šesti jazycích. Jan Reich, který vystudoval fotografii na FAMU, cestoval posledních deset let křížem krážem po Čechách a původními dřevěnými aparáty formátu 13 x 18 a 18 x 24 pořídil sto padesát černobílých fotografií. Mnohá dobře známá místa dokázal uvidět (nejen díky unikátní technice) tak trochu jinak (například Liběchov, Český Krumlov, Pyšely, Žamberk, Říp...). Bohemii Jana Reicha vydala Galerie Nový Svět.

Kambodža, to je pro leckoho starobylý chrámový komplex Angkor. Kambodža, to je také zrůdný režim Rudých Khmerů a politický experiment jejich vůdce - všemocného diktátora Pol Pota, který vyústil v genocidu celého národa. Jak k tomu mohlo dojít? Proč zůstaly děsivé zločiny proti lidskosti dodnes nepotrestány? Pátral po tom zkušený britský historik a novinář Philip Short v archivech i na místech zločinů. Vznikla obsáhlá reportáž POL POT - Dějiny zlého snu. Vydal BBart v překladu Petry Andělové.

Pozor, soutěž!
Copak asi připravujete k nedělnímu obědu? Pro příště se můžete inspirovat jedinečnou RYBÍ KUCHYNÍ (vydala Paseka) od Jindřicha Vaňhy, předválečného majitele rybích restaurací, včetně té nejznámější na pražském Václavském náměstí - i v období reálného socialismu se tam říkalo "u Vaňhů". V četných předpisech, psaných neodolatelnou češtinou (Rybí kuchyně je reprintem původního vydání) Jindřich Vaňha doporučuje pokrm POŠÍROVATI. Co to znamená?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, co uděláte, když autor doporučuje: Porce štiky pošírujeme v červeném víně... Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut (Srdcerváč - rozhovor Jana Lukeše se spisovatelem Jiřím Stránským) s vyhlášením deseti výherci soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu