Knihovnička Radiožurnálu

9. říjen 2005
Knihovnička Radiožurnálu

Nasloucháš tlumeným hlasůmodněkud ze zadních pokojů.Za oknem zmateně světélkujezimní zahrada.A kdesi v paměti se ti zatetelízpola zapomenutá báseňz Ortena.Petrov vydal JEDY BLAŽENOSTI - verše letos osmdesátiletého Emila Boka. Srdečné pozdravy do Tábora!

Ilustrovaná encyklopedie LIDSKÉ TĚLO (edice Otázky a odpovědi) a ZVÍŘATA ZABIJÁCI od Angely Wilkesové - to jsou dvě výpravné publikace nakladatelství Fragment. Dozvíte se, že největší žijící ještěr je dvoumetrový a dvoumetrákový varan komodský: oběť (například jelena) zhltne beze zbytku, včetně kostí, kůže a kopyt.

Chcete potěšit svého lékaře? Doporučte mu knihu Viktora Palivce STAROPRAŽSKÉ LÉKAŘSKÉ PAMÁTKY (vydalo nakladatelství Libri). Možná nevíte, že zatímco na Malé straně po staletí sídlil Vlašský špitál, původně chorobinec a nalezinec, dnes Italské kulturní středisko, u Strahovské brány na Hradčanech byl v 17. století založen Strahovský špitál (dnes hotel). A že hrob Jana Evangelisty Purkyně na Vyšehradě zdobí nápis:
Pokud a kde Bůh žíti povelí, buď věren vlasti, víře, příteli!

"Milý Emile, dostal jsem oba dopisy, v kterých bylo 60 franků; pěkně ti za ně děkuji, protože bez vindry jsem ještě smutnější. V úterý večer jsem byl na rybách a včera večer jsem chytal do rukou v děrách. Tohle je lehčí nežli malování, ale daleko to nevede,"
napsal v červnu 1866 třiatřicetiletý Paul Cézanne Emilu Zolovi. BBart nabízí publikaci Richarda Kendalla CÉZANNE VLASTNÍ RUKOU: výbor z malířovy korespondence a vzpomínek přátel, ilustrovaný reprodukcemi jeho krajin, zátiší, portrétů a aktů. Přeložili Zdeněk Hlaváček a Václav Viták.

Trénink dělá přeborníka - tento sportovní slogan mě napadá nad sborníkem Jana Rejžka Z MÉHO DENÍČKU - začal ho psát v roce 1984 a činí tak dosud. Záznamy z let před převratem i po něm potěší, poučí i naštvou - jak koho. Jen jmenný rejstřík v této velkoknize čítá 56 stran, a jsme tam všichni: od Abrháma Josefa po Žmolíka Václava a Žofii Bavorskou. Vladimír Just v doslovu, nazvaném "Zasmušilý kritik a Augiášův chlév," mimo jiné napsal:
"Jan Rejžek svým jízlivým, sarkastickým stylem a pevným občanským názorem navazuje na typ Šaldových glos v Zápisnících."
Jan Rejžek podepisuje knihu Z MÉHO DENÍČKU (s ilustracemi Štěpána Mareše vydalo nakladatelství XYZ) v úterý 11. října v 17 hodin ve známém Fišerově knihkupectví v Kaprově ulici v Praze.

Pozor, soutěž!
Básník a výtvarník Miroslav Huptych má zálibu v lidových pověrách. Argo mu vydalo (po Černé slepici) knihu KDO PIJE VLČÍ MLÍKO aneb Jak se léčilo za starodávna. Je plná autorových vtipných ilustrací, ale především léčebných návodů, pověrečného léčení, čar a zaříkávadel, používaných od 14. do 19. století. Z kapitoly "Koho bolívají zuby" vybírám:
První zub dítěte má matka sníst; nebudou je zuby bolívat.
Kdo má opar v ústech, vezmi roušku, utírej sobě nos a tím maž opar sobě. Toť jest jisté, ačkoli ohavné.

A naše soutěžní otázka? Jaké nemoci říkali naši předkové úbytě, nebo také lakoty?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, nač stonalo dítě, které matka zaříkávala slovy: Mé dítě má oubytí, nemůže ho pozbýti... Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut s vyhlášením osmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu