Knihovnička Radiožurnálu

2. říjen 2005
Knihovnička Radiožurnálu

Říkala mi jedna paní že smrt chodí za svítání. Tuším, že je nutné odebrat se do krajiny asi velmi smutné." Ivo Vodseďálek (ročník 1931) byl po maturitě stavebním dělníkem, montérem, projektantem a pilotem-instruktorem balonového létání. Ivo Vodseďálek je především literát a výtvarník - jeho verše z Intimního deníku najdete v REVOLVER REVUE číslo 60. Revolver revue, to je už tradičně dvě stě osmdesát stran znamenitého čtení, ale také lepty, linoryty, fotografie, obrazy nejen ze skleněné drtě, kresby, sochy, ilustrace a grafiky.

"Všichni lidé nemají stejnou míru schopnosti, jak užívat svobody a podřizovat se omezením, které ona sama ukládá. Přece však tvrdím, že vláda, násilím vnucená vzdělanějšímu národu, který si svobody cení jako nejvyššího statku, nemůže být ku prospěchu ani pokořenému, ani pokořiteli."
Miroslav Hanuš patří k nejvýznamnějším představitelům české psychologické prózy. Zmíněná slova napsal v jedné ze čtyř novel sborníku ČTVRTÝ ROZMĚR - ten vyšel poprvé v roce 1968, a pak jednadvacet let nevyšlo nic. Nyní Čtvrtý rozměr vydala Olympia. A Miroslav Hanuš už bohužel deset let nežije.

"Jak nedbalým způsobem chodí tento člověk, pomyslíme si často a velmi často také: jak nedbale tento člověk myslí, a brzy přijdeme na to, že tento člověk chodí právě tak, jako myslí, a myslí tak, jako chodí."
Cituji z novely Rakušana Thomase Bernharda CHŮZE. Překladatel Miroslav Petříček v doslovu k Chůzi vysvětluje Bernhardovu oblibu u českého publika "dokonale odměřovanými dávkami nečekaného humoru, který se sem tam vynoří z nejčernější tragiky, aniž ji znevažuje." Chůzi (v češtině poprvé) vydal Prostor.

"Dobré ráno, Jeevesi, pozdravil jsem.
Dobré jitro, pane, odvětil Jeeves.
Tiše mi postavil na stolek u postele vytoužený šálek čaje a já jsem si dal osvěžující lok."

Cituji charakteristický úvod k dvěma stům stránkám pohodového čtení o stěží uvěřitelných příhodách Bertieho Woostera a jeho dokonalého komorníka. Román P. G. Wodehouse JEDINEČNÝ JEEVES nabízí Paseka v překladu Kateřiny Hilské.

Knižní lahůdku vydal Meander; výsostná básnířka Viola Fischerová napsala po sedmi sbírkách veršů svou první pohádkovou knihu CO VYPRÁVĚLA DLOUHÁ CHVÍLE a je to radostné čtení, umocněné ilustracemi Jana Híska. O čem? Malý Jakub stůně - a kde se vzalo tu se vzalo podivné stvoření - Dlouhá chvíle. Ta krátí Jakubovo stonání vyprávěním pohádek. U téhle knížky ráda sděluji, že ji typograficky upravil Zdeněk Ziegler a vytiskl Protisk, České Budějovice. S Violou Fischerovou se můžete setkat na autogramiádě ve čtvrtek 6. října v 17.30 v literární kavárně Švandova divadla na pražském Smíchově.

Pozor, soutěž!
Paseka nabízí KOUZELNÝ TVARŮŽEK aneb Kuchařku neobvyklé vůně - druhé rozšířené vydání vtipné knížky Luboše Švehelky s dobovou fotografií čtyř smutných pleskaček na titulu. A naše otázka? V kterém městě se tvarůžky vyrábějí?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, kde se od konce 19. století průmyslově vyrábějí pravé olomoucké tvarůžky neboli syrečky nebo též homolky. Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut (Ivan Wernisch: Píseň o nosu) s vyhlášením jedenácti výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu