Knihovnička Radiožurnálu

25. září 2005
Knihovnička Radiožurnálu

"Byl jednou jeden král, spravedlivý jako sluneční světlo a silný jako moře. S pány i chuďasy jednal rovně a své zemi vládl s rozumem. Zato královna se mu nepodobala ani v nejmenším. Byla závistivá a zlá, dovedla však zlobu skrývat až na dně své černé duše. Král a královna měli syna..."Albatros vydal NEJKRÁSNĚJŠÍ POHÁDKY O PRINCÍCH - a je jich jedenáct. Výbor uspořádala Zuzana Kovaříková a ilustrovala Nadja Rawa.

"Země, město, zabočit doleva; nádvoří, zádveří, příšeří, papíří, po schodech do prvního patra, knihovna. Místní knihovna. Poměrně velká knihovna. V knihovně knihovník, ve velké knihovně Velký Knihovník. Vysoký tmavovlasý rázný a rozhodný muž uhrančivého pohledu, jako by to ani Čech nebyl. Nikdy ho nenapadlo, že knihy jsou dokonalejší než ženy: nesoupeří spolu, nepomlouvají se a nesnaží se jedna druhou odstavit na vedlejší kolej..."
Po dvanácti knihách pohádek vychází Magdaleně Wagnerové (v nakladatelství Dybbuk) román PAPÍŘÍ, což je, jak píše Radim Kopáč v doslovu, "text na pomezí moderní, wildeovsko-čapkovské pohádky pro dospělé a nostalgického ohlédnutí za prchajícím časem."

Chcete si, pokud patříte k těm dříve narozeným, připomenout, jak to tady chodilo před pár desítkami let, a pokud jste mladí, dostatečně se vynadivit nad absurditami nedávné minulosti? Umožní vám to Eva Bešťáková prostřednictvím knížky PEŘINA V KUFRU. Vydala Dita s podtitulem Humoreska z Čech.

Bretaň je nejzápadnější výspa Francie do Atlantského oceánu, poloostrov se skalnatým, divokým pobřežím, velikostí srovnatelný zhruba s Belgií. Obyvateli Bretaně jsou Bretonci. A bretonština je keltský jazyk britanické skupiny. Toto osvětové minimum je úvodem k dobré zprávě: ARGO nabízí POTOPENÉ ZRCADLO - legendy, pověsti a pověry z Bretaně. Sestavila a přeložila Ivana Tomková, ilustrovala Dagmar Urbánková.

"Když si někdo žije jako nikdo, tak může co nikdo a ví co nikdo a dostane se tam, kam nikdo a běhá jako nikdo a zpívá jako nikdo a má se jako nikdo... Zkrátka když si někdo žije jako nikdo, tak si žije jako nic!"
Čeština je jazyk vtipný, řekl pan profesor Jílek, a pan profesor Ivan Vyskočil to znovu dokazuje v hravé próze MALÝ ALENÁŠ (vydalo ARGO). Na doporučení ilustrátorky Kláry Popelkové a se svolením autora je vybarvování v knížce o malém Alenáši dovoleno!

Pozor, soutěž!
Revolver Revue vydala v knižní edici 14. svazek - MINUTOVÉ VZDÁLENOSTI od Roberta Krumphanzla (ilustroval Viktor Karlík). Z řady krátkých próz vybíráme:
"Siláky nikdo v petrovickém kostele dosud neviděl; nápadně zbožní byli, významně skláněli hlavu. Ale ani nás nenapadlo, že by měli být něčím podezřelí. Byli to nejspíš ti dva. Zmizelo ciborium a obraz evangelisty. Ten se jim nepodařilo protáhnout oknem, zničili ho. Taky mikrofon sebrali. Otík kostel neuhlídal. - Zase se vysluhuje jako dřív, pochvaluje si Jaromír, bez mikrofonů a reproduktorů."
Co je CIBORIUM?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, a stačí velmi stručně, co je CIBORIUM. Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut (Elizabeth Abbottová: Historie celibátu) s vyhlášením osmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu