Knihovnička Radiožurnálu

28. srpen 2005
Knihovnička Radiožurnálu

Lidi jsou odporný stádo dobytku: maj hlavy dutý a v nich hnůj. Ke zkrášlení a užitku (to je návrh můj) mohli by nosit v hlavě kytku... Ptal jsem se starého zahradníka, jakou (myslel jsem, že růže...). Zavrtěl hlavou: Žádná kytka v takovým hnoji žít nemůže.

Tyto verše napsal v roce 1978 osmnáctiletý J. H. Krchovský. Básníkem zůstal dodnes; jeho vybrané juvenilie pod názvem MLADOST - RADOST vydaly Větrné mlýny.

"Emilovi bylo 59 a Sibylle 49 - myslím, že krásnější milenecký pár jsem jakživa neviděla. Při hovoru se náhle zahleděli jeden druhému do očí tak hluboko, že se každý, kdo s nimi seděl u stolu, dojatě odmlčel, aby se ponořil do vzpomínek na podobně šťastný okamžik vlastního života..."Zazněla ukázka z milostného románu německé autorky Moniky Maronové ANIMAL TRISTE, který se odehrává po pádu Berlínské zdi a českému čtenáři leccos připomene: jeho hrdinka vypráví o svém bouřlivém vztahu se ženatým milencem a o životě v zemi, která si říkala Německá demokratická republika. Vydal Albatros v edici pro dospělé v překladu Michaely Škultéty.

"Tak pojď! Pojď ke mně," pronesla dívka velmi naléhavě. Jegor stál sotva dva metry od ní, ale pro ni bylo z jakéhosi důvodu důležité, aby tu vzdálenost překonal on sám. A chlapec pochopil, že už nemá sil vzdorovat. Věděl, že nikam chodit nemá, a přesto učinil první krok. Dívka se usmála a mezi rty se jí zatřpytily rovné bílé zuby. Dál už jen řekla: Sundej si tu šálu. - Jegor vykročil vstříc volajícím černým očím."Nejúspěšnějším filmem sezóny, který láme veškeré rekordy návštěvnosti, je v Rusku NOČNÍ HLÍDKA, natočená podle stejnojmenného románu Sergeje Lukjaněnka. Ten se narodil v roce 1968, vystudoval medicínu a dnes je mimořádně plodným i úspěšným autorem sci-fi románů a povídek. Noční hlídku vydala nakladatelství Argo a Triton v překladu Libora Dvořáka... a ta černooká dívka z ukázky byla samozřejmě upírka.

Tento týden už to nestihnete - možná někdy příště? Mluvím o sborníku povídek jedenácti britských autorů VÍKEND V KALKATĚ (vydal BBart, přeložila Zora Freiová). Zmíněná jedenáctičlenná skupina se vydala na pět dní do velkoměsta, které je údajně "indičtější než celý zbytek Indie dohromady", a výsledkem jsou poutavé příběhy z dnešní Kalkaty, napsané bez nároku na honorář. Mimochodem: v Británii je Kalkata známá mimořádnou chudobou a nouzí, v Indii se jí říká "město radosti".

Nakladatelství Fragment nabízí v rámci edice Tipy na výlet tři inspirativní knížky: S dětmi křížem krážem po Čechách (padesát výletů, při kterých se prý vaši synové a dcery nebudou nudit), dále Na lodi křížem krážem po Čechách a Moravě - včetně tipů na sjíždění méně známých řek než je Vltava, Otava a Lužnice (víte, že například lesy kolem Vlašimské Blanice prosluly množstvím hub?), a konečně Na kole křížem krážem po Čechách - nabídka pětačtyřiceti tras pro začátečníky i pokročilé s mnoha užitečnými radami.

Posledně jmenovaná knížka, konkrétně výlet číslo 24 západní částí Krušných hor vhodný pro horská i crossová kola, nás inspiruje k dnešní soutěžní otázce:Jak se jmenuje nejvyšší hora tohoto pohoří a kolik měří?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, sdělte výšku nejvyššího vrcholu Krušných hor i jeho jméno na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99, Praha 2. Nebo odpověď pošlete na adresu: knihovnicka@rozhlas.cz.

Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut (Michal Ajvaz: Druhé město) s vyhlášením jednadvaceti výherců dvou červencových soutěží Knihovničky se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu